Hoppa till huvudinnehåll

USA och Kina överens om handelsavtal – importtullar ska fasas ut

Donald Trump viftar med handen i en talarstol.
Enligt president Donald Trump ska förhandlingar med Kina fortsätta omedelbart för att nå ytterligare handelsavtal. Donald Trump viftar med handen i en talarstol. Bild: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL Donald Trump,Trump

USA och Kina har kommit överens om ett handelsavtal. Avtalet omfattar endast en del av problemen i handelskonflikten och parterna har ännu inte formellt undertecknat det, men avtalet uppges ändå sätta stopp för nya tullar som skulle träda i kraft på söndag.

Handelskriget är inte över, men det blir i alla fall inte värre. På fredag uppgav Kinas vice handels- och vice finansminister att USA gått med på att fasa ut tullar på kinesiska varor och att Kina inte tänker införa nya tullar på varor från USA.

USA:s president Donald Trump skrev att Kina gått med på att öka sin import från USA.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer, som har lett USA:s förhandlingsdelegation, sa till medier på fredag att Kina förbinder sig till att köpa jordbruksprodukter av USA för 32 miljarder dollar över två år. På en presskonferens på fredag bekräftade däremot Peking inte hur stora summor det handlar om i avtalet.

Lighthizer uppgav också att avtalet ska undertecknas den första veckan i januari.

Enligt det nya avtalet ska USA fortsättningsvis kräva en tull på 25 procent på varor från Kina till ett värde av 250 miljarder dollar. Tullarna på andra partier varor till ett värde av 120 miljarder dollar ska däremot sänkas till 7,5 procent.

Utan den nya överenskommelsen hade USA hotat införa nya strafftullar på söndag på kinesiska varor värda 160 miljarder. Det här skulle ha inneburit att USA hade belagt praktiskt taget allt Kina exporterar till USA med strafftullar. Kina hade varnat att de skulle svara med egna strafftullar.

Tack vare det nya avtalet lättar trycket mellan parterna men förhandlingarna om nästa handelsavtal, det så kallade Phase Two Deal, ska sätta igång så fort som möjligt enligt president Donald Trump.

Enligt nyhetsbyrån AP löser inte det första avtalet de svåraste frågorna mellan länderna. USA har anklagat, delvis med stöd av oberoende experter, Kina för att stjäla teknologi, tvinga utländska företag att överlämna affärshemligheter, orättvist subventionera kinesiska företag och skapa byråkratiska hinder för utländska konkurrenter.

USA:s handelsrepresentant Lighthizer hävdar att det nya avtalet nog omfattar upphovsrätt, teknologiöverföring, jordbruk, finanstjänster, valuta och internationell handel.

Den demokratiska senatorn kallar å sin sida avtalet för en "total kapitulation". Enligt Murphy har Kina inte gjort några som helst konkreta löften om strukturella reformer.

Tillägg 13.12.2019 kl. 21:55: kommentarer av Robert Lighthizer och Chris Murphy.

Källor: AP, AFP, Reuters