Hoppa till huvudinnehåll

Utmana dig själv i köket med franskt mathantverk – en smördegsinbakad paté med hög wow-faktor

Det skall sägas direkt, Pâté en croûte är för dig som gillar att stå i köket länge och experimentera med nya rätter - det här är roligt matnörderi.

Som med nästan all fransk mat finns det otaliga regionala versioner av den här rätten. Det ordnas t.o.m. världsmästerskap i tillredning av pâté en croûte. Vi säger bara bon appétit et bonne chance!

Pâté en croûte

Ingredienser:

  • 200 g kalvinnanlår
  • 200 g griskött (skinkstek eller liknande)
  • 200 g kycklinglever
  • 15 cl vittvin
  • 5 cl port
  • 3 kvistar timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 400 g malet kött av gris (mager)
  • 150 g trattkantareller
  • 1 st gul lök
  • 20 g pistagenötter
  • 25 cl kycklingbuljong reducerad
  • 4 ark gelatin
  • salt och peppar
  • 1 frp smördeg
  • 1 äggula

Gör så här:

  1. Skär kalvköttet och skinksteken i 5 mm breda remsor.
  2. Marinera kalvköttet tillsammans med kycklinglever i vittvin, portvin, rosmarin, salt peppar och timjan i minst 2 timmar.
  3. Trattkantareller på ett fat i ett kök
    Trattkantareller på ett fat i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE trattkantarell,Strömsö
  4. Stek svampen tillsammans med finhackade löken, låt svalna.
  5. Blanda hälften av fläskfärsen med pistagenötter och andra hälften med den svalnade svampen.
  6. Klipp ut en rektangel av smördegen i ugnsformens storlek, det här blir locket till patén.
  7. Smöra en avlång brödform och fodra den med smördeg.
  8. Pensla kanterna med äggula blandat med lite vatten.
  9. Varva fyllningarna i formen (det marinerade köttet och fläskfärserna)
  10. Lägg på smördegslocket. Foga samman kanterna och locket och lägg eventuellt till dekorationer i form av blad eller liknande.
  11. Smördeg på ett bord
    Smördeg på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE Strömsö,Smördeg
  12. Banka gärna formen i ett bord för att få bort eventuella luftbubblor.
  13. Gör 2 st hål ovanpå och rulla en liten bit bakplåtspapper till “skorstenar” Lägg skorstenarna i hålen.
  14. Pensla toppen av pastejen med äggulan och grädda i ca 45 minuter (innertemperatur 68 grader) så den får fin färg.
  15. Låt svalna.
  16. Gräddad paté med strutar på ett bord
    Gräddad paté med strutar på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE Paté,matrecept,Strömsö
  17. Smält gelatinet i den heta kycklingbuljongen och häll den genom skorstenarna tills formen fylls upp.
  18. Placera i kylskåpet i 1 timme och lossa sedan den från formen och servera.
Delad julpaté på en skärbräda
Delad julpaté på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE Paté,julmat,matrecept,Strömsö

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det:

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"