Hoppa till huvudinnehåll

Åtminstone fem av kvinnorna i al-Hol vill återvända till Finland

Två kvinnor klädda i svart burka och ett litet barn.
Al-Hol-lägret har planerats för 10 000 personer, men nu vistas 70 000 personer i lägret. Arkivbild. Två kvinnor klädda i svart burka och ett litet barn. Bild: /All Over Press al-Hol,lägret al-Hol

Enligt Yles uppgifter vill fem av finländarna i al-Hol-lägret i Syrien återvända till Finland.

Yle har fått information om sex kvinnor som befinner sig i al-Hol-lägret i Syrien. Fem av kvinnorna vill återvända till Finland med sina barn, medan en av kvinnorna vill stanna i Syrien.

Två av kvinnorna har Yle fått kontakt med direkt, för de andras del baserar uppgifterna sig på vad deras anhöriga i Finland berättat.

Kvinnan som inte vill återvända säger öppet att hon hoppas på det så kallade kalifatets återkomst.

– Jag lämnade Finland så att jag fritt kan utöva Islam. Varför skulle jag återvända till det där fängelset? skriver hon i ett meddelande.

Kvinnan upplever att det i al-Hol finns "en stark gemenskap som liknar den i dawla", det vill säga den så kallade Islamiska staten. Kvinnan säger att det harmar henne att sharia-lagar inte gäller i lägret.

– I Finland kan man verkligen inte utöva islam på samma sätt som här. Och i varje fall, eftersom min förhoppning är att återvända till den islamiska staten, skulle jag knappast få återvända dit från Finland. Här är det bara en fråga om tid innan dawla återuppstår, skriver kvinnan från al-Hol.

Har velat återvända redan länge

En av kvinnorna som Yle intervjuat i augusti, och som då ifrågasatte om hon ville återvända, har nu en längre tid önskat att hon kunde åka tillbaka till Finland. Hon bekräftar detta till Yle.

De anhöriga berättar att kvinnorna frågar nästan dagligen om nyheter om al-Hol.

Enligt de anhöriga varierar stämningarna bland kvinnorna i lägret, där de bott sedan mars. En del är oroliga för motståndet mot deras återresa, andra för att deras barn eventuellt kommer att omhändertas.

Anhörig: Myndigheterna har bett om fotografier

En av de anhöriga säger till Yle att myndigheterna varit i kontakt med hen för mindre än en månad sedan. Då bad de om fotografier av en kvinna som befann sig i lägret. De finländska myndigheterna hade uppgett att de "förbereder sig" på att situationen i lägret eventuellt skulle förändras av en eller annan orsak.

Enligt den anhöriga stödjer det här utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) uttalanden. Enligt Haavisto har myndigheterna efter justitiekanslerns uttalande i oktober gjort upp planer på hur man kunde evakuera kvinnor och barn från al-Hol. Någon egentlig operation har ändå inte påbörjats.

Enligt de anhöriga har kvinnorna uttryckt missnöje över förhållandena på lägret. Under den senaste tiden har regn och hård vind fällt och orsakat skador på tälten i lägret. Kalla nätter är också en utmaning.

Enligt Yles uppgifter finns det sammanlagt elva finländska kvinnor och omkring trettio barn i al-Hol. Yle har träffat sex vuxna kvinnor i lägret i maj och i augusti.

När Yle besökte lägret i maj sa också två andra kvinnor att de vill återvända till Finland. Dem har Yle inte fått kontakt med.

Artikeln baserar sig på Antti Kuronens artikel Ainakin viisi al-Holin leirillä olevaa naista haluaisi palata Suomeen, kertovat Ylen tavoittamat omaiset ja leirillä olevat naiset (Yle Uutiset).

Läs också