Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Kan någon finländare hävda sig i Davos? Hakola vill ge ett formbesked efter tåskadan

Kan någon finländare hävda sig i världscupen på skidor i Davos? Fortsätter Johannes Høsflot Klæbo att dominera i sprint? Och vart räcker de finländska herrarnas krafter i jaktstarten i skidskytte?

Kl. 14.55 Skidåkning, damer och herrar sprint

Sänds i TV2 och på Arenan.

Kommentator: Chriso Vuojärvi.

Damer:

Finland: Katri Lylynperä (vidare), Krista Pärmäkoski (vidare), Anne Kyllönen, Laura Mononen.

Under de fyra senaste säsongerna har Stina Nilsson vunnit sprinten i Davos tre gånger, och Maiken Caspersen Falla en gång. De här två sprintdrottningarna är förhandsfavoriter även i år, men utmanas framför allt från svenskt håll.

Jonna Sundling imponerade med sin andra plats i Ruka och trivs även i Davos där hon har nosat på prispallen tidigare. Maja Dahlqvist blev utan världscuppoäng i säsongens första sprint på grund av problem med utrustningen. Det vore inte en överraskning om hon tar sig upp på prispallen i dag.

Fristilssprinten har varit de finländska damernas akilleshäl. Varje tänkbara världscuppoäng är välkommen. Krista Pärmäkoski trivs på den höga höjden i Davos där hon har gjort väl ifrån sig de senaste säsongerna. I fjol kom hon sexa i sprinten.

I kvalet tog sig två av finländskorna vidare till kvartsfinal. Pärmäkoski var sjunde snabbast, Lylynperä var artonde. USA:s Sophie Caldwell var bäst i kvalet.

Anne Kyllönen och Laura Mononen slogs ut i kvalet.

Herrar:

Finland: Lauri Vuorinen (vidare), Ristomatti Hakola (vidare), Verneri Suhonen (vidare), Joni Mäki, Juho Mikkonen.

Johannes Høsflot Klæbo har vunnit båda gångerna som han har ställt upp i sprinten i Davos. På basen av starten på säsongen 2019–2020 är det svårt att se någon klara av att slå honom i ett sprintlopp för tillfället – men i sprint kan fadäser av olika slag drabba även herr Klæbo.

Aleksandr Bolsjunov försöker utmana den norska raketen i totalvärldscupen och suktar efter möjligast många poäng även i sprint. Efter en aningen medioker start i Ruka såg ryssen stark ut i Lillehammer där han vann skiathlonloppet.

Iivo Niskanen står över sprinten i Davos och sparar krutet till söndagens distanslopp. Ristomatti Hakola vill komma med ett formbesked efter besvären med en inflammerad tå.

I kvalet tog sig Hakola med nöd och näppe vidare. Han var 25:e snabbast. Även Verneri Suhonen (7:e) och Lauri Vuorinen (28:e) får åka i kvartsfinalfasen.

Joni Mäki missade att gå vidare med ett par hundradelars marginal. Även Juho Mikkonen missade avancemang.

Lucas Chanavat var bäst i kvalet med marginal.

Kl. 15.50 Skidskytte, herrar, jaktstart

Sänds på Arenan.

Kommentator: Magnus Eklöv.

Finland: Tero Seppälä, Olli Hiidensalo.

Tero Seppälä och Olli Hiidensalo tog sig vidare till jakstarten. Seppälä startar som 35:e man, 1.33 efter Johannes Bø. Seppälä har med ett bra skytte möjligheter att klämma sig in bland de 25 främsta.

Hiidensalo startar som 49:e, 1.44 efter Bø. För honom skulle det gälla att ta sig in bland de 40 främsta och därmed knipa säsongens första världscuppoäng.

Om segern kommer det att bli en tuff kamp. De som klarar av att skjuta prickfritt har ett ypperligt läge att få kliva högst upp på prispallen. De tio främsta startar inom 39 sekunder. Johannes Bø, Simon Desthieux och Tarjei Bø känns som starka kandidater för segern.

Läs också