Hoppa till huvudinnehåll

Finland stod för enorm kämpainsats utan storstjärnan – men gulddrömmarna krossades av ärkerivalen Sverige

Det blev inte någon VM-final för Finlands damlandslag i innebandy. Förhandsfavoriterna Sverige var bättre med 5-4 i semifinalen. Vi kom hit för att spela om guldet och nu får vi nöja oss med att tävla om en bronspeng. Så klart grämer det, säger tränaren

Efter förlusten mot Schweiz i gruppspelet stod det klart att Finland skulle ställas mot Sverige redan i semifinalen i dam-VM i innebandy.

Där tvingades de blåvita damerna dessutom klara sig utan Veera Kauppi, som också stod över kvartsfinalen på grund av sjukdom.

Det var med andra ord en rejäl uppförsbacke som väntade Finland mot de absoluta guldfavoriterna Sverige i Schweiz på lördagen.

Men det visade sig inte vara någon omöjlig uppgift. Tvärtom.

Hämtade upp underläge två gånger

Efter ett mål strax innan den första periodpausen och ett blixtmål några minuter in i den andra perioden ledde Sverige med 2–0. Efter My Kippiläs reducering i power play gick Sverige upp i tvåmålsledning igen då hälften av matchen återstod.

Oona Kauppi såg ändå till att kvittera matchen två gånger om. Hon stod för både 3–3-målet i period två och 4–4-målet – i numerärt överläge – halvvägs in i tredje. Men då Sverige i form av Emelie Wibron satte 5–4 kort därefter kunde Finland inte längre svara.

My Kippilä fick pröva på distansskott några gånger under de sista sekunderna, men det svenska försvaret höll. En uddamålsförlust fällde Finland ur VM.

– Vi hade förberett oss bra. Vi gjorde en bra match och höll oss till planen, men belönades inte för det i dag, summerar chefstränaren Lasse Kurronen för Yle efteråt och tillägger:

– Vi kom hit för att spela om guldet och nu får vi nöja oss med att tävla om en bronspeng. Så klart grämer det. Vi har haft våra problem och laget har haft det motigt. Men vi sköter jobbet i morgon och så åker vi tillbaka och jobbar vidare. Kanske det går bättre om två år.

Bronsmatchen spelas klockan 14.30 på söndag. Yle sänder matchen direkt på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport