Hoppa till huvudinnehåll

Polisen uppgav falska skäl till att man avbröt nattlig demonstration - hänvisade bland annat till tältningsregler som upphävts för 16 år sedan

Unga män ropar och demonstrerar ute. De har plakat, med texten "Rätt till liv".
Demonstrationen i fråga står utanför Migrationsverkets kontor i Östra Böle. Demonstranterna motsätter sig verkets beslut om att deportera flyktingar till Irak. Unga män ropar och demonstrerar ute. De har plakat, med texten "Rätt till liv". Bild: Yle/ Lukas Rusk demonstrationer,asylsökande,Migrationsverket

Polisen avbröt en demonstration i Helsingfors med hänvisning till stadens ordningsstadgor - stadgor som upphävts år 2003. "Vårt beslut togs nog på helt andra grunder", uppger polisen nu. Polisen har ändå en plikt att berätta till demonstranter varför de begränsar deras rätt att demonstrera, säger lagexpert.

I början av december började en demonstration bestående i första hand av Irakiska asylsökande utanför Migrationsverkets kontor i Östra Böle i Helsingfors. Demonstranterna är bland annat kritiska mot att Migri deporterat flyktingar till Irak.

Under demonstrationens andra natt fick den ändå ett dramatiskt avbrott - polisen avvisade demonstranterna och grep flera av dem.

Alternativet är att polisen inte alls berättar varför de avslutar en demonstration― Jarmo Heinonen, kommissarie

- Det var närmare ett tjugotal poliser här, och de hade polishundar med sig, säger demonstranten Sajid Mosa Kassid.

- Till mig sa de att vi måste avsluta vår demonstration eftersom vi inte har lov för den, trots att en annan polis tidigare på dagen bekräftat att vi har lov, säger demonstranten Vago Ahmed.

- Lite senare sa de till oss att det handlade om att gatupatrullen Soldiers of Odin var på väg hit, säger demonstranten Raafat Mousa.

- Jag förstår inte varför polisen gjorde så här, fortsätter Vago, som är synbart frustrerad.

Tre män står utomhus, det här mörkt. De ser in i kameran.De håller i lappar med slagorden "Irak är inte säkert" och "Rätt till liv".
Sajid Mosa Kassid (t.v.), Vago Ahmed och Raafat Mousa säger att polisen behandlat dem orättvist. Tre män står utomhus, det här mörkt. De ser in i kameran.De håller i lappar med slagorden "Irak är inte säkert" och "Rätt till liv". Bild: Yle/ Lukas Rusk demonstrationer,asylsökande,Migrationsverket,Mousa

Polisen hänvisar till tältningsregler i videoklipp

Jourhavande kommissarie Tuukka Skottman sa att demonstrationen avbröts eftersom polisen ansåg att det var frågan om ett läger - och enligt Helsingfors ordningsstadgor får man endast slå upp läger på lägerområden.

En av demonstranternas videoklipp från platsen visar en polis, som säger att demonstrationen avslutas med hänvisning till ordningsstadgor, och för att Soldiers of Odin eventuellt är på väg till platsen.

Polisens förklaring håller inte. Helsingfors ordningsstadgor upphävdes 2003, då den riksomfattande ordningslagen trädde i kraft.

Tält som rests för att demonstrera mot Migri
Till demonstrationen hör ett tält. Tält som rests för att demonstrera mot Migri Bild: Charlotte Winberg / Yle demonstration,Irak,Migrationsverket,politik

Polisen: "Alternativet är att vi inte berättar något alls"

- Det är självklart att vi inte längre har några ordningsstadgor som är i kraft. Det här är en komplicerad fråga - beslutet om att avsluta en demonstration görs av ett polisbefäl, som själv inte är på plats, säger kommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen.

Då en patrull far till platsen försöker de få demonstranterna att avlägsna sig och motivera varför, säger han.

- Det här är varken den första eller sista gången som polisen gett felaktiga uppgifter i en sådan situation.

Polisen skickade följande morgon ett pressmeddelande där de skrev att demonstrationen bröts på grund av att den bröt mot stadens ordningsstadgor. Polisen rättade senare meddelandet med att det handlar om ordningslagen, inte ordningsstadgor.

Hoppa över Twitterpostning

Men enligt kommissarie Heinonen är också det här felaktig information.

- Ordningslagen är inte heller den lag som vi baserat det här beslutet på, utan på polislagen och lagen om sammankomster.

Heinonen förklarar att demonstrationen avslutades på grund av att den kunde ha stört den allmänna ordningen under natten.

- Alternativet är att polisen inte alls berättar varför de avslutar en demonstration. De säger endast att de fått order och sedan är patrullen helt tyst. Det är ändå inte det finska sättet att agera, säger Heinonen.

Kommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen.
- Alternativet är att polisen inte alls berättar varför de avslutar en demonstration. De säger endast att de fått order och sedan är patrullen helt tyst, säger kommissarie Jarmo Heinonen om kommunikationsmissen från polisens sida. Kommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen. Bild: YLE/Christoffer Gröhn helsingforspolis,körbanor

Lagexpert: "Polisen ska berätta varför"

- Polisen borde motivera varför de flyttar eller avslutar en demonstration. Samtidigt påverkar omständigheterna. Om det börjar hända saker på plats så är det kanske inte läge att ge några långa eller grundliga motiveringar, säger Janne Salminen, professor i offentlig rätt vid Åbo universitet.

Det är också rimligt att polisen kommunicerar med demonstranter redan i planeringsskedet om varför de begränsar en demonstration.

- Då man till exempel bestämmer om ett demonstrationstågs rutt så är det bra om det görs i samråd med demonstranterna, säger Salminen.

Kommissarie Heinonen håller med - till en viss mån.

- Vi poliser måste förstås berätta varför vi gör som vi gör. Det här tvånget är starkast i situationer där en persons frihet berövas. Men grundprincipen i sådana här fall är att man ska lyda polisens order - och om man inte håller med om besluten så ska de ifrågasättas i efterhand, säger Heinonen.

Demonstranterna vid Migri säger att de tänker fortsätta demonstrera trots att de upplever att polisen behandlat dem orättvist.

- Polisen har nu sagt att vi endast får demonstrera till klockan 23 varje kväll, vi tar ner tältet som vi har med då. Men vi tänker vara här varje dag tills vi får klara besked om vår framtid här i landet, säger Sajid Mosa Kassid.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen