Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö om hatretorik och käbbel: Sansade och förnuftiga människor måste börja protestera

president sauli Niinistö
President Niinistö oroad över samhällsdebatten president sauli Niinistö Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö

Republikens president Sauli Niinistö fick på lördagen ta emot en lång rad frågor från medborgarna i en direktsändning i Yle Radio 1. Frågorna gällde allt från barnen i al-Hol-lägret till den allt hätskare debatten i samhället.

I likhet med en lyssnare uttryckte presidenten oro för den allmänna politiska atmosfären i landet. Enligt frågeställaren har folk tröttnat på politiken och ids inte rösta längre då politikerna bara käbblar.

Det är inte bra då folk som är av motsatt åsikt börjar hata varandra.

- Det här är värdefulla åsikter. Det är inte bra då folk som är av motsatt åsikt börjar hata varandra. Särskilt på sociala medier behandlas motparter ofta helt utan respekt och så kan vi inte ha det, sade presidenten.

På frågan vad presidenten kan göra svarade Niinistö så här:

- Jag kan förstås tala, men jag uppmanar också alla sansade och förnuftiga medborgare att börja protestera mot den här utvecklingen. Vi måste göra uppror så att sansen och förnuftet segrar. Vi ska inte sitta tysta utan stöda varandra så att det blir slut på hatretoriken.

president sauli Niinistö
President Niinistö i Yles studio med redaktör Sakari Kilpelä president sauli Niinistö Bild: Lehtikuva Finlands president

al-Hol och barnens öde

Republikens president fick också frågan om hur han ställer sig att både finländska mammor och barn förs hem från al-Hol-lägret i Syrien.

Presidenten ville inte svara på frågan utan hänvisade till de riktlinjer som regeringen ska lägga fram på måndagen.

- Jag vill inte gå händelserna i förväg.

Han konstaterade att ärendet är mycket mångfacetterat. Det gäller inte bara säkerheten där - utan också säkerheten här hemma.

Ett problem i hela den här härvan är att det har funnits så mycket olika slags information att det har förvirrat oss alla - också mig själv

Presidenten påpekade också att de övriga nordiska ländernas linje är att sjuka och ensamma barn ska tas hem - men de här riktlinjerna kan givetvis leva, konstaterade han.

- Ett problem i hela den här härvan är att det har funnits så mycket olika slags information att det har förvirrat oss alla - också mig själv. Jag vet inte exakt vad som redan planerats och vad som hänt.

- Därför är det bra att regeringen nu samlar ihop all den information som finns att tillgå. Nu är vi i ett läge där alla uttalar sig utgående från vad just de anser i frågan.

Centern: Bara barnen får komma från al-Hol

Tidigare på lördagen intervjuades försvarsminister Antti Kaikkonen (C) i Yleprogrammet Morgonettan. Han sade att Centerns linje uttryckligen är att rädda barnen från al-Hol, inte deras mödrar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes