Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs nya undervisningschef Minna Lumme berömmer sin blivande arbetsgivare: Staden är intresserad av barn och unga

En kvinna med mörkt hår och runda glasögon.  Ser glad ut.
Minna Lumme kommer ursprungligen från Villmanstrand och har studerat i Jyväskylä universitet. Vid sidan av sitt nuvarande arbete i Tusby jobbar hon med sin doktorsavhandling om hur skolmiljön ska förbättra människors välmående. En kvinna med mörkt hår och runda glasögon. Ser glad ut. Bild: Yle / Tiina Grönroos utbildning,undervisningsmetoder,Raseborg,Västnyland,undervisningschefer,Undervisningschef,undervisningschef Minna Lumme

Nyvalda undervisningschefen Minna Lumme verkar vara full av entusiasm inför sitt blivande nya jobb. Hon vill skapa nätverk som främjar inlärning och tycker att Raseborg är en barnvänlig stad.

- Barn och unga i Raseborg har nått goda resultat i nationella kartläggningar i välmående. Staden är intresserad av barn och unga, säger Minna Lumme, som bor i Hyvinge.

Pedagogie magister Minna Lumme har valts till ny chef för den finska grundutbildningen i Raseborg efter Jukka Hautaviita. Hautaviita går i pension i februari.

En de utmaningar som Minna Lumme vill vara med om att utveckla är det planerade skol- och servicecentret i Svartå.

Inlärningen viktig

För tillfället jobbar Minna Lumme i Tusby, där hon leder ett projekt som heter #uuttakoulua (ungefär Nya skolan). Raseborg är en av totalt 16 nyländska kommuner som deltar i projektet.

Förutom Raseborg deltar också Hangö, Ingå, Sjundeå och Lojo i projekt #uuttakoulua. Tusby kommun samordnar projektet tillsammans med Lojo stad.

- I projektet #uuttakoulua är vi särskilt fokuserade på att utveckla inlärningen.

Minna Lumme har i december bland annat besökt Hangö där hon har diskuterat nya modeller för hur man kan stöda barn och unga med inlärningssvårigheter.

Skriver doktorsavhandling

Minna Lumme är också doktorand vid Aalto-universitetet. Hennes avhandling fokuserar på barn, unga och utbildning.

Tanken är att alla ska få delta. Hon nämner bland annat samarbete mellan lärare och barn, där barnen får vara med om att utforma undervisningen.

-Barn kan till exempel bilda klubbar, som träffas under rasterna och gör olika saker tillsammans, säger Minna Lumme.

Sexton personer sökte tjänsten som ny chef för den finska grundundervisningen i Raseborg. Åtta kallades till intervju.

Det är ännu öppet när Minna Lumme börjar jobba i Raseborg, projektet #uuttakoulua tar officiellt slut i maj.

Någon flytt till Raseborg är inte aktuell i det här läget, men Lumme säger att hon kommer att leta efter en lägenhet att bo i under veckorna.

Läs också