Hoppa till huvudinnehåll

Sudans tidigare president Omar al-Bashir dömd för penningtvätt - hade miljontals euro gömda i sitt residens

Sudans ex-president Omar al-Bashir bakom galler i domstolsbyggnaden i Khartoum
Sudans ex-president Omar al-Bashir bakom galler i domstolsbyggnaden i Khartoum Sudans ex-president Omar al-Bashir bakom galler i domstolsbyggnaden i Khartoum Bild: AFP / Lehtikuva Omar al-Bashir

En domstol i Sudan har fällt landets tidigare president Omar al-Bashir för korruption och penningtvätt. al-Bashir dömdes att tillbringa två år i en rehabiliteringsanstalt.

Domen är det första mot al-Bashir som störtades av militären i april efter månader av demonstrationer mot hans auktoritära styre.

Sudan styrs nu av en övergångsregering bestående av både militärer och civila.

Domstolen beslagtog också miljontals euro och sudanesiska pund i kontanter som hittades i al-Bashirs residens när har störtades.

I augusti förklarade al-Bashir att pengarna härstammade från Saudiarabiens kronprins Mohamed Bin Salman.

al-Bashir sade att kronprinsen inte ville att det skulle bli känt att pengarna kom från Saudiarabien och att han därför valt att inte deponera dem i Sudans centralbank.

al-Bashir åtalas också för att ha gett order som ledde till demonstranter dödades under massdemonstrationerna som ledde till hans fall och för att ha lett kuppen som förde honom till makten 1989.

Internationella brottsmålsdomstolen ICC har efterlyst al-Bashir för människorättsförbrytelser under konflikten i Darfur i början av 2000-talet.

Sudans militär har uppgett att ex-presidenten inte kommer att överlämnas till ICC. Övergångsregeringen, som består av både militärer och civila, har inte uttalat sig om frågan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes