Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Protesterande sardiner, 2010-talets tekniktrender och en närpesbördig stjärna i Ryssland

Fyra barn står lutade över bord och använder pekplattor.
Artificiell intelligens omger oss på alla håll och kanter. Fyra barn står lutade över bord och använder pekplattor. Bild: Lev Dolgachov skolor,elev,elever,lågstadiet,barn (familjemedlemmar),iPad,pekdatorer,utbildning,undervisning,elektronik,teknik,utveckling (process),spel,koder,samarbete,datorer,grupp,datorspel

Här kommer fem lästips för lördagen.

Tiotusentals ”sardiner” samlades på lördagen i Rom. Men det handlar inte om några fiskar, utan den nya proteströrelse som har svept fram över Italien den senaste månaden. I ett hundratal städer har människor manifesterat för att visa sitt missnöje med en politik som kännetecknas av populism, rasism och hat – och tagit ställning för förnuft, solidaritet och öppenhet.

President Sauli Niinistö fick på lördagen ta emot en lång rad frågor från medborgarna i en direktsändning i Yle Radio 1. Frågorna gällde allt från barnen i al-Hol-lägret till den allt hätskare debatten i samhället. Han tycker att sansade och förnuftiga människor måste börja protestera.

En kväll i september förändrades familjen Björkholms liv när deras hus i Malax brann upp. Men Ann-Caroline och Andreas säger att de på ett sätt är lyckligare nu än innan branden. Nu talar vi mer med varandra, säger de.

Från AI och delningsekonomi till streamning och surfplattor, det är mycket nytt vi fått bekanta oss med under de senaste tio åren. Nu är det dags för en sammanfattning av tekniktrender som har synts i finländarnas liv under 2010-talet. En hel del har förändrats – kanske överraskande mycket.

För ungefär ett år sedan fick närpesbördige artisten Johan Becker ett samtal som gjorde att hans karriär tog en ny vändning. Nu sjunger han inför tiotusentals människor, flyger helikopter till spelningar och springer från fans som vill ha selfies. Det hade man inte räknat med vid 48 års ålder, säger han.

Ha en fin fortsättning på lördagskvällen!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes