Hoppa till huvudinnehåll

Boken om hur John Gardberg såg på Karis och hur Karis såg på Gardberg - Victor Wilson berättar historien om rektorn, forskaren och politikern

En man sitter på en soffa och håller i en bok.
Författaren och forskaren Victor Wilson med den färdiga boken i sin hand. En man sitter på en soffa och håller i en bok. Bild: Tiina Grönroos / Yle böcker,Karis,Raseborg,Västnyland,historia,forskare,historiker (forskare),John Gardberg,författare,victor wilson

För två år sedan fick historikern och forskaren Victor Wilson från Karis i uppgift att skriva en bok om historikern, forskaren och politikern John Gardberg.

Nu är boken klar och beskriver enligt författaren hur Gardberg såg Karis och hur Karis såg honom.

Boken som har titeln En stor aktör i ett litet samhälle bjuder på lokalhistoria och ett personporträtt på John Gardberg (1899-1974).

Victor Wilson historiker och forskare från Karis berättar att Gardberg kom till Karis 1929 då han blev rektor eller föreståndare för Karis-Billnäs samskola.

Wilson har uppfattningen att Gardberg kanske inte är så känd i dagens Karis.

- Speciellt äldre Karisbor minns honom som rektor och lärare. Men han var känd också i nordiska kretsar som etnograf, folklivsforskare som det hette då, och historiker, säger Wilson.

Slutade med fältstudierna

Han forskade i hur mänskor levde på den svenska landsbygden i Finland.

- Att vara etnograf betydde att man gjorde fältstudier. Han reste alltså omkring på landsbygden och skrev upp traditionsmaterial, hur man byggde hus, hur man tänkte och hur man levde.

- Med tiden blev han mera en historiker och sysslade mindre med fältarbetet. Han använde historiska källor och skrev historiska böcker, säger Wilson.

Gardberg var en väldigt aktiv man och förutom sitt förvärv som lärare och rektor, sysslade han också med forskning och med kommunalpolitik.

Gardberg använde sin fritid från jobbet i skolan för att forska och skriva böcker. Hans äldsta dotter Barbro lär ha sagt:

- Det är lätt att veta när pappa är ledig för då sitter han vid skrivmaskinen. Han var då alltså ledig från sitt riktiga arbete som lärare och rektor, berättar Victor Wilson.

Mycket har ändrat sedan Gardberg kom till Karis

Karis köping såg väldigt mycket annorlunda 1929 då han kom hit än hur den såg ut då han dog år 1974, säger Wilson.

- Många saker påverkade förändringen. Karis blev en blandning av den traditionella landsbygdsbefolkningen och ett industriellt samhälle. Redan tidigare hade Karis blivit en knutpunkt för järnvägen.

- Industrialiseringen kom till exempel i samband med den nya lastbilsfabriken, men så fanns här ju också bruken.

Wilson säger att det var en blandning av helt olika världar, av nytt och gammalt.

Arbetet tog drygt två år

Gardberg Center gav för drygt två år sedan Victor Wilson i uppgift till att skriva boken om Gardberg.

- Jag visste egentligen ingenting om honom när jag började med boken för ett par år sedan. Jag hade hört om föreningen Gardberg Center.

Det har varit lätt att hitta uppgifter om John Gardberg, säger Wilson.

- Men det har varit svårt att sortera allt material.

- Gardberg skrev massor. Han skrev brev som han kopierade, han skrev dagbok och allt möjligt som belyser hur han tyckte och tänkte, säger Wilson.

Han säger att boken inte är en biografi.

- Man kunde sammanfatta att det här är en bok hur John Gardberg tänkte om Karis och hur Karis tänkte om Gardberg, säger Wilson.

Artikeln bygger på en radiointervju gjord av Tiina Grönroos.

Läs också