Hoppa till huvudinnehåll

Det här är det sista Alexandra säger om att vara bloggaren Kissie

Alexandra står lutad mot en vägg. Hennes reflektion syns bakom henne och hon tittar rakt in i kameran med ett reserverat leende.
Det har gått flera år sedan Alexandra Nilsson lämnade Kissie bakom sig. Nu pratar hon om det för en sista gång, sedan får det vara nog. Alexandra står lutad mot en vägg. Hennes reflektion syns bakom henne och hon tittar rakt in i kameran med ett reserverat leende. Bild: Frida Lönnroos/Yle Kissie,alexandra nilsson

Alexandra Nilsson är hon känd som idag. Men du kanske ändå minns henne bäst som Kissie. Vi träffar henne och hon berättar för sista gången om hur Alexandra blev Kissie och varför hon lämnade namnet bakom sig.

Hon blev känd som en provokativ skandaldrottning när bloggen uppstod. Hon var en av de första bloggerskorna under bloggens guldår när hon tillsammans med Blondinbella och Kenza blev kända.

Idag driver hon en Youtubekanal, en blogg och ett Instagramkonto. Hon är entreprenör och har skrivit två böcker.

Vi träffas på ett kafé i centrala Stockholm. Hon ler hjärtligt, bjuder på kaffe och beställer en Lussebulle som hon bryter itu och bjuder på.

- Sharing is caring, skrattar hon.

Inget alter ego

Det har gått tre år sedan hon släppte boken Hatad och älskad där hon berättar öppet om sitt liv som Kissie.

Hon blev känd som kaxig, frispråkig och provokativ - en del kallade henne också för elak - men hennes egen upplevelse hade inte kommit fram förrän via boken.

- Det var nog media som gjorde Kissie och inte jag. Jag var en av de första bloggerskorna som blev stor. Det jag inte förstod då var att det vi gjorde skulle sätta prägel på hela branschen - hur kan man veta det som 14-åring? Bloggen var som en kul grej som sedan blev något helt annat och sen gick det inte att ta bort.

När du säger att det var media som gjorde Kissie, hur menar du då?

- Bloggen var min dagbok där jag ocensurerat skrev om allt jag upplevde - alla tonårskänslor. Jag kunde till exempel skriva att jag hatar mina föräldrar. Men då kunde medierna göra stora rubriker av det och skriva om det så att alla deras läsare/följare kom till mig med sitt hat.

- Jag var bara 14-15 år så jag försvarade mig med taggarna utåt och då förvandlades jag till den bitchiga Kissie.

Jag fick dagligen höra hur jag är tjock, ful, äcklig, blek, för brun, för stor näsa, för liten näsa, för stora läppar, för små läppar, allt var fel.― Alexandra Nilsson

Många har citerat Kissie som ett alterego, men det menar Alexandra att aldrig var fallet.

- Kissie var aldrig menat som ett alter ego - det var bara ett namn för en blogg. Men det slutade med att folk också började kalla mig för Kissie. När jag började få rubriker så var det väl lättare för medierna att kategorisera Kissie som “ett alter ego spårat ur”. Samtidigt var jag, Alexandra, bara en felbehandlad tonåring som var ledsen.

Alexandra Nilsson står i profil med ansiktet riktat mot höger mitt i Stockholms centrala trafik. Hon har ett svart mjukt hårband, långt lockigt hår och en svart läderjacka på sig.
I flera år undvek hon att gå ut på stan om hon inte måste. Hon är van vid att människor stirrar på henne, värre var det när människor kunde skrika ut glåpord så fort hon lämnade sin lägenhet. Alexandra Nilsson står i profil med ansiktet riktat mot höger mitt i Stockholms centrala trafik. Hon har ett svart mjukt hårband, långt lockigt hår och en svart läderjacka på sig. Bild: Frida Lönnroos/Yle Kissie,alexandra nilsson

Det är med blandade känslor hon minns de där åren. Men det finns ändå inget hon ångrar eller skulle ta tillbaka.

- Min dröm var alltid att bli någon och sen blev jag Kissie. Så delvis var jag glad över att jag blivit någon och spelade med rollen som jag fått. Men samtidigt så hade jag inte så mycket framtids- eller konsekvenstänk. Jag var bara femton år och glad över att jag lyckats med något med tanke på att jag tyckte att jag var så dålig på allt annat.

Fjortishumor som blev skandalrubriker

Idag finns det blogginlägg som går tillbaka ända till år 2009. Hon har inte raderat något, men en del av innehållet har försvunnit med byten av bloggportal eller samarbetspartners.

I dagens läge vloggar hon om allt från att välja bort en sponsrad resa till Kina på grund av det politiska läget till att försvara fria aborter eller feminism i största allmänhet.

Hon har också skrivit boken Jag är visst feminist! På mitt sätt.

Om en läsare väljer att bläddra tillbaka till de äldsta blogginläggen blir skillnaden väldigt tydlig mellan tonårs-Alexandra och vuxna Alexandra.

När jag lyfter fram några exempel från vad hon skrev på bloggen för närmare tio år sedan blir det nästan konstig stämning.

- Det är så kul att så många tog det på allvar. Nu när du tar upp det där tycker jag det är sjukt att någon ens kommer ihåg en sådan sak. För hade jag hört en nittonåring säga det nu så hade jag bara sagt att “ja ja gå och lägg dig”. Man kan inte ta allt på allvar. Det där är ju fjortishumor utan filter.

Men samtidigt kan man väl aldrig veta med säkerhet i skriven text vad som är menat som allvar eller vad som humor?

- Nä det är sant, säkert finns det människor som på allvar gör sådant som jag skrev om med fjortishumor. Men det är så märkligt överlag hur svårt vi har att som läsare relatera till den där andra människan på andra sidan skärmen. Internet visar dagligen hur svårt folk har att respektera varandra.

Alexandra Nilsson har en lång erfarenhet av att bli dåligt bemött av andra människor och medier.

I sin bok Hatad och älskad berättar hon om övergrepp som hon varit med om - allt från managers som stulit pengar av henne och saboterat samarbeten till sexuella övergrepp.

Det har hon pratat öppet om i flertal intervjuer också när hon efter en paus som “Kissie” kom tillbaka till offentligheten som Alexandra Nilsson.

- Det fanns en tid när hela Sverige mobbade mig. Människor gick in på min blogg för att hata mig och varje kvällstidning slog upp smaklösa bilder på mig där de gick åt mitt utseende eller min personlighet.

Jag skulle aldrig ha mage att kritisera någon som gör skönhetsingrepp idag för det är dubbelbestraffning. Vi kritiserar kvinnor dagligen, men de får fasiken inte göra någonting åt det för då kritiseras de för det också. Kvinnor får stå ut med så mycket åsikter om ämnet så jag vill inte ha en åsikt om det.― Alexandra Nilsson

Det är förståeligt att minnen från tonårstiden väcker också jobbiga känslor och hela Kissie-kapitlet är till viss mån ett känsligt ämne.

- Många grejer som du tar upp så minns jag inte ens. En läkare förklarade det som en försvarsmekanism hos hjärnan: När det händer för mycket stänger hjärnan av sig själv. Det är så jag har hanterat allting - genom att förtränga eller blockera minnet.

Det här gör att en del också ifrågasätter Alexandra och påstår att det är ett sätt för henne att undvika att svara på svåra frågor.

- Men det är det inte. Om det finns något som jag inte vill svara på så säger jag det rakt ut, det har jag inget problem med. Samtidigt är det på ett sätt skönt - de värsta sakerna gynnar det mig ändå inte att minnas.

Alexandra sitter på ett kafé och håller en kopp kaffe i sin vänstra hand. Hon ser rakt in i kameran och småler.
Alexandra känner sig idag hemma både i sig själv och i sitt jobb. Hon har besökt Finland flera gånger, både som inbjuden bloggerska på evenemang, men familjen hade också länge en sommarstuga ute i skärgården. Hon blev överraskad av att höra att också finländare känner till henne. Alexandra sitter på ett kafé och håller en kopp kaffe i sin vänstra hand. Hon ser rakt in i kameran och småler. Bild: Frida Lönnroos/Yle Kissie,alexandra nilsson

Till slut nådde karriären en ohållbar punkt när det gällde att fortsätta som Kissie.

- Jag växte upp, det är den korta berättelsen om varför jag släppte det varumärket.

Ämnet som hon inte vill ha en åsikt om

Hon har jobbat hårt för att göra om sin image efter Kissie. Hon flaggar numera hårt för kroppspositivitet både på Instagram och i sin nya podd Storleken spelar roll efter att själv ha kämpat länge med ätstörningar.

Det här är en annan sak som följde med efter Kissie-tiden.

- Jag fick dagligen höra hur jag är tjock, ful, äcklig, blek, för brun, för stor näsa, för liten näsa, för stora läppar, för små läppar, allt var fel. Folk är så himla snabba på att döma.

Det var också här som skönhetsingreppen kom in.

- Hade jag inte hamnat i den här branschen hade jag nog inte gjort någonting. Att folk ifrågasätter mig för det idag känns absurt. Det är fantastiskt att andra var så självsäkra som artonåringar, men det var inte jag. Och jag tänker inte bestraffa mig själv för det - för ingen kan veta hur det känns att bli kritiserad varje dag för allt.

Har din syn på skönhetsoperationer ändrats?

- Ändrats och ändrats, jag har aldrig varit pro-skönhetsoperationer. Jag skulle aldrig ha mage att kritisera någon som gör det idag för det är dubbelbestraffning. Vi kritiserar kvinnor dagligen, men de får fasiken inte göra någonting åt det för då kritiseras de för det också.

- Kvinnor får stå ut med så mycket åsikter om ämnet så jag vill inte ha en åsikt om det. Man säger ofta att man bidrar till kroppshetsen genom att göra skönhetsingrepp - men kroppshetsen var redan där, utan den skulle ingen göra ingrepp. Du kan inte lägga det ansvaret på en individ.

Men vad tänker du om att du fortsättningsvis jobbar i en bransch som tidigare fått dig att må så dåligt?

- Den största skillnaden är ändå att jag idag får göra saker på mina egna villkor. Det är jag som bestämmer och väljer vilka samarbeten jag går in för och vilka intervjuer jag ger. Så har det inte alltid varit.

- Jag är inte heller längre den där ocensurerade tonåringen på bloggen utan skriver eller pratar bara om det jag känner att jag är okej att dela med mig av.

Det första han skrev var “ska vi ta en kaffe så får du motbevisa mina fördomar om dig?”. Jag blev så jävla arg och blockerade honom direkt― Alexandra om första gången hon blev kontaktad av sin nuvarande pojkvän.

Från blockerad på Tinder till den stora kärleken

Trots att hon mår bra idag och känner sig hemma både i sig själv och i sitt jobb så har hennes uppväxt satt sina spår.

Ännu idag har hon svårt att lita på människor och det är något som blivit speciellt tydligt i hennes relationer.

Hon är sambo idag med sin pojkvän Andreas som är en återkommande gäst på hennes Youtube-kanal.

- Vi matchade på Tinder ganska snart efter att jag lagt Kissie-tiden bakom mig. Det första han skrev var “ska vi ta en kaffe så får du motbevisa mina fördomar om dig?”. Jag blev så jävla arg och blockerade honom direkt, skrattar hon.

Men han gav inte upp så lätt. Han skickade ett privatmeddelande på Instagram där han spelat in en ursäkt och bad om en ny chans. Efter många om och men gick hon med på det

- Han hämtade mig i sin bil som jag tyckte var jättekonstigt och tänkte att det måste betyda att han är en mördare.

- Jag kopplade upp min våldtäktsapp och kontaktade min kompis som jag kopplade med - så det första jag sa när jag öppnade bildörren var “hördu din jävel nu har jag våldtäkstappen aktiverad så om du gör någonting så vet min kompis genast om det”. Han bara skrattade och sa att “hoppa in nu, jag är hungrig”.

Hon beskriver honom som en tålmodig och lugn person som har gett henne tid att bearbeta saker.

- Jag hade inte hanterat det själv om rollerna varit ombytta och jag hade varit tvungen att hantera mig, det hade varit för utmattande.

Låga förväntningar

Hon har blivit väldigt effektiv på att skanna människor hon möter.

Det här är en försvarsmekanism efter att ha fått stå ut med skällsord på gatan, reportrar som kritiserar hennes utseende i artiklar och människor hon jobbat med och litat på som sedan visat sig vara brottslingar.

- I det här fiket hade jag min första intervju någonsin för femton år sedan. Det var en reporter som verkade jättesnäll men när jag läste intervjun var han inte alls så snäll. Texten började med en målande inledning som tog ställning till mitt utseende.

- Jag har blivit bra på att dra snabba slutsatser och blir hellre positivt överraskad i efterhand. Min första tanke var att det inte kommer att bli någon bra intervju i dag - för jag hade haft den där dåliga här tidigare.