Hoppa till huvudinnehåll

Efterspelet efter kraftig jordbävning i Albanien – nio personer har gripits

Hus som har rasat i samband med jordbävning i Albanien, 26 november 2019.
Hus som har rasat i Thumane i Albanien samband med jordbävningen. Hus som har rasat i samband med jordbävning i Albanien, 26 november 2019. Bild: EPA/MALTON DIBRA Albanien,jordbävningar,Husras

Ett kraftigt jordskalv drabbade Albanien i slutet av november och tiotals personer dog. Enligt en lokal polischef kunde flera av de döda ha överlevt om byggnaderna de befann sig i skulle ha varit korrekt byggda.

Jordbävningen hade styrkan 6,4 på richterskalan och det var det mest destruktiva skalvet i Albanien på flera decennier.

Drygt 50 människor dog, ungefär 900 skadades och tusentals personer förlorade sina hem.

De förödande konsekvenserna av jordbävningen kan leda till flera domar. Nio personer har gripits, misstänkta för dråp och maktmissbruk.

Under lördagen sa sig polisen dessutom leta efter ytterligare åtta personer som är brottsmisstänkta.

Regeringen låter bygga nya hem

Enligt åklagarna misstänks byggare, ingenjörer och myndigheter ha brutit mot byggföreskrifter, vilket ledde till att flera byggnader rasade.

Enligt polischefen i staden Durrës, Lorenc Shehu, visar preliminära undersökningar att det kan ha funnits oegentligheter som lett till att 23 personer dog när byggnader rasade.

Enligt nyhetsbyrån AFP var utvecklingen kaotisk efter kommunismens fall i Albanien 1990, vilket ledde till att hus byggdes utan tillstånd och utan att följa säkerhetsföreskrifter.

Albaniens regering har lovat att bygga nya hus åt de personer som har mist sina hem i samband med jordbävningen.