Hoppa till huvudinnehåll

Filippinerna drabbat av nytt jordskalv - det femte på två månader

En ny, kraftig jordbävning har skakat Filippinerna. Skalvet inträffade 60 kilometer sydväst om miljonstaden Davao på ön Mindanao. Det mätte 6,8 på richterskalan och epicentret låg på 28 kilometers djup.

En sexårig flicka omkom då en mur rasade över henne, men inga andra dödsoffer har rapporterats. 24 människor har förts till sjukhus på grund av sina skador.

Patienter har evakuerats från sjukhus för säkerhets skull, samtidigt som tusentalls oroliga människor har samlats utanför köpcentra i staden efter en rad korta, men kraftiga efterskalv.

Ingen tsunamivarning har utfärdats men myndigheterna varnar för ytterligare efterskalv.

Vid ett hotell i skalvområdet var en turist snabbt framme med kameran när det plötsligt började storma i simbassängen.

Flera kraftiga skalv på kort tid

Borgmästaren Vincent Fernandez säger att omfattningen av skadorna efter söndagens skalv inte ännu är känd. Myndigheterna behöver filtar, livsmedel, presenningar och vatten för nödställda invånare, säger han.

Filippinerna har drabbats av flera skalv på kort tid. Det är femte gången på två månader som området kring den tättbefolkade staden Davao drabbas av jordbävning.

Vid det senaste skalvet omkom sju människor, och de materiella skadorna på skolor, lägenheter och andra byggnader är stora. Nya skalv är det sista öriket vill ha.

jordskalv på filippinerna
Materiella skador rapporteras jordskalv på filippinerna Bild: Reuters TV jordbävningar,Filippinerna

jordskalv på filippinerna
Skalvet fick lagerbyggnad att rasa jordskalv på filippinerna Bild: Reuters TV jordbävningar

jordskalv på filippinerna
Skalven har avlöst varandra på senare tid jordskalv på filippinerna Bild: Reuters TV jordskred