Hoppa till huvudinnehåll

Finland tog VM-brons i innebandy efter otippad rysare – tillfrisknade stjärnan Veera Kauppi avgjorde i förlängningen

Finland låg redan riktigt risigt till i bronsmatchen mot Tjeckien i dam-VM i innebandy. Men inte ens ett tvåmålsunderläge eller en sen kvittering kunde bryta den finlänska kämpaandan. Matchjältarna? Systrarna Kauppi.

Efter den fina insatsen mot Sverige i semifinalen var det många som förväntade sig att bronsmatchen mot Tjeckien skulle bli en ensidig historia. Men tjeckerna hade bestämt sig för att ta medalj.

Tjeckien imponerade redan mot Schweiz i sin semifinal och var också på hugget mot Finland. Efter den första perioden – som endast bjöd på ett blåvitt mål – kom de igång på allvar.

Den andra perioden bjöd på tre (!) obesvarade tjeckiska mål och plötsligt var det fördel Tjeckien i bronsmatchen.

Finland kom ändå tillbaks snabbt. Systrarna Kauppi, som redan fixat fram Finlands första mål i matchen, såg under loppet av 145 sekunder till att kvittera matchen. Oona Kauppi satte reduceringsmålet och Veera Kauppi satte 3–3.

Veera Kauppi tvingades stå över både kvartsfinalen och semifinalen på grund av sjukdom.

– Som tur var har vi en seg trupp på benen. Annars kunde det ha gått illa. Ingredienserna för något sämre fanns där, säger chefstränaren Lasse Kurronen.

Då Suvi Hämäläinen sedan satte 4–3 med drygt sju minuter på klockan såg saken ut att vara biff. Men tjeckiskorna reste sig än en gång. Kvitteringen kom med ett gapande tomt mål i den egna ändan i periodens sista minut.

I förlängningen steg Veera Kauppi fram igen. Två minuter efter pausen var bronsmatchen avgjord, då Kauppi pangade in bollen förbi den tjeckiska keepern. My Kippilä noterades för en assist till segermålet.

– Det här var fel match för oss att spela i dag. Men samtidigt är stämningen lite bättre då man får avsluta med en seger. Vi har lärt oss mycket den här turneringen, säger Kurronen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport