Hoppa till huvudinnehåll

Lovande tävling av Kaisa Mäkäräinen i jaktstarten – tog säsongens bästa placering efter skarpare insats på skjutvallen

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen fick till säsongens bästa insats. Kaisa Mäkäräinen. Bild: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Stora problem på vallen har stoppat Kaisa Mäkäräinen i upptakten av vintern. I Hochfilzen prickade hon rätt betydligt oftare – och belöningen blev säsongens första placering bland de tio främsta.

Tre tävlingar in i världscupsäsongen i skidskytte stod Kaisa Mäkäräinen fortfarande utan en topp tio-placering. Med tanke på finländskans meriter är det en klar missräkning.

I fredags slutade hon trettonde i sprinten – en insats som åtminstone gav henne chansen att slåss om tätplaceringar i dagens jaktstart.

Det krävdes en klar förbättring på vallen för att det skulle vara möjligt. Framför allt det stående skyttet har varit finländskans stora akilleshäl så här långt under säsongen – men det fällde henne inte i jaktstarten i Hochfilzen.

Mäkäräinen missade två skott i hela tävlingen – ett i det första liggande skyttet och ett i det första stående. I andra stående fällde hon alla tavlor och klättrade uppåt i fältet.

På spurtvarvet visade Mäkäräinen, som valde att stå över lördagens stafett på grund av förkylningskänningar, att det finns krut i kroppen.

Mäkäräinen passerade två motståndare – bland annat världscupledaren Dorothea Wierer – och slutade sjua. Med andra ord gjorde 36-åringen säsongens hittills bästa insats.

Klar norsk seger

Mäkäräinens differens till segraren Tiril Eckhoff landade på en minut och fjorton sekunder.

Norskan stod för ett suveränt bra lopp i Hochfilzen på söndagen. Hon var en av två skidskyttar i hela jaktstarten som sköt fullt hus fyra gånger i rad.

Eckhoff startade som åttonde åkare, men tog över ledningen efter det andra skyttet och höll den till mål. När hon prickade det sista skottet hann hon till och med bjuda på ett litet segerjubel.

Eckhoff tog karriärens sjunde seger i världscupen med marginal. Svenskan Hanna Öberg var drygt 25 sekunder långsammare.

Nästa vecka fortsätter världscupen med de sista tävlingarna inför jul. Sprint, jaktstart och masstart står på programmet i Frankrike.

Skidskytte, världscupen:

Jaktstart, damer
1) Tiril Eckhoff, Norge 29.14,6 (0)
2) Hanna Öberg, Sverige + 25,8 (2)
3) Ingrid Landmark Tandrevold, Norge + 39,7 (1)
4) Justine Braisaz, Frankrike + 47,9 (2)
5) Paulina Fialkova, Slovakien + 1.02,9 (2)
---
7) Kaisa Mäkäräinen, Finland + 1.14,0 (2)
45) Mari Eder, Finland + 3.40,3 (6)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport