Hoppa till huvudinnehåll

Nytt formbesked i fri stil av Iivo Niskanen – slutade fyra på 15 km i Davos: ”Borde ha fördelat farten bättre”

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen. Iivo Niskanen. Bild: Kimmo Brandt/EPA/All Over Press Iivo Niskanen

Iivo Niskanen stod för en ursinnigt stark inledning på loppet i Davos, men i början av det andra varvet kostade en ”felräkning” honom en pallplacering. Niskanen slutade ändå fyra – karriärens bästa placering då ett intervallstartslopp med skejt stått på programmet.

– Han var en eller två sekunder ifrån mig. Jag vet inte hur jag räknade så pass fel. Ifall jag hade fått rygg på honom så skulle det ha kunnat gå vägen, analyserar Iivo Niskanen själv i Yles tv-intervju.

Niskanen hade storimponerat under det första varvet. Fem kilometer in i loppet låg han bara en och en halv sekund efter ledande Simen Hegstad Krüger, som till slut var i en klass för sig.

Men då Niskanen hade hoppats kunna ta rygg på Aleksander Bolsjunov var han plötsligt för många metrar bakom ryssen.

– Sedan då jag fick ikapp honom så började han ösa på för fullt. Då hade jag inte krafter kvar för att svara. Den här banan är ändå så pass lätt så att det blir svårt att staka på om energin inte finns där, säger Niskanen.

Överlägsen norsk seger – Hyvärinen tog också poäng

Till slut var Niskanen fjärde snabbast i tävlingen. Bakom den norska dominanten slutade Sergej Ustjugov tvåa och hemmafavoriten Dario Cologna trea. Cologna själv stod för en fantastiskt sista varv.

Men för Niskanen är det ändå karriärens bästa placering i ett lopp i fri stil med intervallstart.

– Nå, mycket jobb återstår ännu. Jag måste både slipa på tekniken och tävla med skejt. Vi går stadigt långsamt framåt, säger Niskanen själv om framstegen i fri stil.

Perttu Hyvärinen slutade 16:e och knep likaså världscupspoäng på en bana som åtminstone enligt åkaren själv passar honom som hand i handske.

– Jag har alltid trivts i Davos. Man får ta det lugnt. Känslan i kroppen är helt okej. Jag kan inte vara allt för besviken över den här insatsen, säger han.

En som däremot var rejält besviken var Ristomatti Hakola. Sprintexperten, som dragits med en tåskada, slutade på 36:e plats – sex sekunder från världscupspoäng.

– Svagt. Jag måste normalisera läget efter allt det där onödiga. Jag hade turen på min sida då jag ens orkade upp för backarna. Som tur var fick man sedan åka nedför långa bitar efteråt. Annars skulle jag ha stannat där, säger ”Rise”.

Resultat:

1. Simen Hegstad Krüger NOR 33.59,3
2. Sergej Ustjugov RUS +19,0
3. Dario Cologna SUI +20,0
4. Iivo Niskanen FIN +27,9
5. Maurice Manificat FRA +35,7
6. Denis Spitsov RUS +36,3
7. Aleksandr Bolsjunov RUS +39,8
8. Andrew Young SCO +47,1
9. Emil Iversen NOR +47,6
10. Jonas Dobler GER +49,6
...
16. Perttu Hyvärinen FIN +1.01,5
36. Ristomatti Hakola FIN +1.49,6
45. Lari Lehtonen FIN +2.09,5
52. Joni Mäki FIN +2.32,1
58. Juho Mikkonen FIN +2.41,9

Läs också

Nyligen publicerat - Sport