Hoppa till huvudinnehåll

Västanfjärds lokalkändisar är bröderna Anders och Pertti: "Hönsen har gett många nya vänner och bekanta"

Två män i en hönsgård
Pertti Metso och Anders Ginlund har fått många nya bekanta tack vare sina höns. Två män i en hönsgård Bild: Samuli Holopainen Västanfjärd,Anders Ginlund och Pertti Metso

Sedan bröderna Anders Ginlund och Pertti Metso i Västanfjärd skaffade sig höns har deras bekantskapskrets mångdubblats. Folk från när och fjärran vill köpa deras ägg. Nu har de blivit lokala kändisar på Kimitoön.

Svenska Yle bad er tipsa om lokala kändisar i Svenskfinland och bröderna var ett av tipsen som kom in.

För femton år sedan kom bröderna Pertti Metso och Anders Ginlund, som bor tillsammans i sitt barndomshem, på att de kunde fylla sin tomma ladugård med någon verksamhet och skaffade sig tjugo höns.

Två män sitter vid ett matbord.
Anders Ginlund och Pertti Metso bor i sitt barndomshem. De är stolta över att ha blivit utnämda till Kimitoöns lokalkändisar. Två män sitter vid ett matbord. Bild: Samuli Holopainen män,Västanfjärd,Anders Ginlund och Pertti Metso

Plötsligt ville alla människor i närheten ha ägg av dem så det blev att skaffa sig fler och fler höns. I dag finns här ungefär ett hundrasjuttio värpande höns.
Öppna Instagram-inlägget

Grymma med sociala hönor

Enligt Anders Ginlund blir det inte några egna kycklingar eftersom de här förädlade hönorna inte går ute och gömmer och ruvar sina ägg i några buskar så som förr i världen.

- Egentligen är hönorna intelligenta djur, men de är också väldigt grymma. Om en höna blöder eller visar sig svag kan de andra hacka ihjäl den. I övrigt är de både sociala och snälla, säger Ginlund.

Han tillägger att det råder apartheid i hönsgården i och med att de vita anser sig förnämare än de bruna och tar för sig först.

Nya bekanta tack vare hönsen

Bröderna fördelar jobbet i hönsgården så att Anders, som är morgonpigg, ger hönsen mat och vatten, medan Pertti plockar ägg på eftermiddagen.

- Vita hönor värper vita ägg och de bruna värper bruna. Det är det många som inte vet, säger Anders.

Vita och bruna höns går fritt inne i en hönsgård
Pertti Metsos och Anders Ginlunds höns inne i hönshuset Vita och bruna höns går fritt inne i en hönsgård Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,djurhållning

För bröderna är det här mest en social verksamhet och hobby. Någon förtjänst säger de att de inte har gjort på hönsen på alla dessa år.

- Men de har gett oss en väldigt stor bekantskapskrets. Utan att överdriva har vi fått hundratals nya bekanta, berättar de.

Djur har alltid funnits med i bilden

Ända sedan barndomen har bröderna varit vana att ha djur på gården. Förr i tiden fanns det kor, hästar och suggor på gården. Idag är det inte bara höns som matas här i Tappo. Vilda fåglar får också regelbunden servering.

Måsen döpte vi till Martti för den gick lite likadant som vår dåvarande president.― Anders Ginlund, lokalkändis på Kimitoön

I trettiotre år har den enbenta måsen Martti varje sommar kommit till gården och blivit matad. Det var brödernas mamma som från början började mata den med strömmingsfiléer och utfodringen har fortsatt.

- I somras var den i alla fall i så pass dåligt skick och for iväg tidigare än vanligt, så antagligen var det här den sista sommaren. Måsen döpte vi till Martti för den gick lite likadant som vår dåvarande president, berättar Anders Ginlund.

Förutom hönsen finns på gården också två bässar, Choko och Laku, som räddades från att bli slaktade för sex år sedan.

- Vi hade blivit vänner med dem i granngården under sommaren och då hösten kom och de skulle slaktas ville vi köpa dem. Det fick vi gärna och härifrån går de aldrig till slakt. Det här är deras pensionärshem, berättar bröderna.

En svartgrå bäss i sin kätte
Bässen Laku är trygg i sin kätte En svartgrå bäss i sin kätte Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,djurhållning

Det är inte bara bässarna som har ett eget pensionärshem på den här gården.

- Då hönsen slutar värpa blir de illa tålda av de friska hönsen och kan lätt bli hackade till döds. Då flyttar vi dem till deras pensionärshem bredvid hönshuset, där den unga tuppen Hugo finns och ser till att de har det bra under deras sista dagar, förklarar Ginlund.

Hönorna dör ganska fort ändå och då förs de upp till skogen för återvinning och blir mat åt andra djur.

En svart tupp med tre bruna hönor
En svart tupp med tre bruna hönor Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,färgade höns

Att ses som lokala kändisar värmer

När Svenska Yle efterlyste lokala kändisar kom bland annat följande förslag in:

"Alla på Kimitoön känner dem. De har hönor, två bässar, katt och Måsen som kommer varje vår till gården och äter korv. De bor på gården i Tappo i Västanfjärd.

De är väldigt trevliga och hjälpsamma. Byalag, församlingen, djurens välmående och framförallt äggleveranser!

Bara att slå en signal eller skicka ett meddelande så har du ägg hemma följande dag! Och en trevlig pratstund får man på köpet. Man kan inte annat än älska dessa två pojkar."

Båda bröderna verkar glada och smått rörda över den här nomineringen.

Av gammal hävd så tycker jag att vi ska vara till för varandra.― Anders Ginlund, lokalkändis på Kimitoön

Anders Ginlund säger att det kanske är lite överdrivet.

- Här är många som är kändisar och många som gör gott, men av gammal hävd så tycker jag att vi ska vara till för varandra, säger Ginlund.

Pertti Metso håller med.

- Visst är det lite så, en överraskning om någon har sagt på det viset att vi är sådana kändisar. Sådant tar man emot med stolthet, säger han.

Svenska Yle fick många tips på lokalkändisar runt om i Svenskfinland och vi träffade fyra av dem. De andra är Nina Wiklund i Lovisa och Mikaela Smedinga i Nykarleby.