Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Klimatmötet som kom av sig, John som stolt eldar med antracit och en ny evolution av girl power

John Ord bränner antracit i sin kolpanna nere i källaren.
John Ord bränner antracit i sin kolpanna nere i källaren. John Ord bränner antracit i sin kolpanna nere i källaren. Bild: YLE/Ville Hupa Antracit,Kamin,Pennsylvania,John Ord

Här kommer fem lästips för söndagen.

Klimatmötet i Madrid skulle avslutas på fredag kväll, men det var först på söndag eftermiddag som ordföranden, Chiles miljöminister Carolina Schmidt, kunde avsluta mötet. Förhoppningarna inför mötet var stora, men det slutade i besvikelse.

John Ord i Susquehanna värmer sitt hus med antracit och stöder Trump: "Jag är stolt över att använda en resurs som ger jobb i Pennsylvania". I nordöstra USA:s kolbälte har kolindustrin i decennier varit synonym med arbetsplatser, välfärd och kulturell identitet.

Med en ny kurs som heter alternativ skogsskötsel ska de som studerar till att bli skogsbruksingenjörer vid Novia i Raseborg lära sig att betjäna skogsägare som vill undvika kalhyggen i sin skog.

En utställning med samiska föremål från Norge, Finland, Ryssland och Sverige lockar publik till ett museum i Hokkaido i norra Japan. Forskning visar att det finns likheter mellan samerna och den japanska ursprungsbefolkningen ainu.

Flickor i hela världen dansade med till Spice Girls Wannabe på 90-talet och såg hoppfullt på framtiden, men vad var det vi lovades och fick egentligen? frågar sig Hanna Nordenswan i sin essä: Jag önskar att Lizzo varit den sjätte Spice Girlen – hur Girl power lurade oss och en rappande flöjtist skapade en fristad.

Ha en fin fortsättning på söndagskvällen!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes