Hoppa till huvudinnehåll

Fjärrvärmerör sprang läck på Nylandsgatan i Helsingfors - hett vatten strömmade ut på gatan i flera timmar

På Nylandsgatan i Rödbergen i Helsingfors har ett stort fjärrvärmerör sprungit läck under natten mellan söndag och måndag. Kokhett vatten strömmade ut på gatan i flera timmar under efternatten.

Läckan har nu åtgärdats men Nylandsgatan kommer vara stängd i några dagar, mellan Fredriksgatan och Georgsgatan.

Enligt jourhavande brandmästare är det en grop i vägen och vattnet har möjligtvis kommit åt att skada vägen under asfalten. Det har också runnit vatten in i källare och man måste pumpa ut vatten ur dem.

Vattenläcka i Rödbergen stannar trafiken.
På Nylandsgatan är en del av gatan avstängd medan man pumpar vatten och reparerar skador. Vattenläcka i Rödbergen stannar trafiken. Bild: Christoffer Kaski / YLE Vattenläckage,helsingfors

Läckaget påverkar fjärrvärmedistributionen

Unde måndagsmorgonen förekommer det problem inom fjärrvärmedistributionen i hela Helsingfors, meddelar Helen Oy. Läckaget är för närvarande stoppat och man jobbar nu med att reparera skadorna.

Helen meddelar att läckaget orsakade sänkt tryck i värmenätverket. Det har gjort distributionen långsammare och försvårat kraftverkens verksamhet. Det innebär att en del hushåll inte har tillgång till varmt vatten under måndag morgon.

Värmenätverkets tryckskillnader jämnas ut an efter och produktionen ska stegvis öka under de närmaste timmarna.

Läs också