Hoppa till huvudinnehåll

Förbudet mot fluorvalla förargar längdlandslagen – "stort krismöte" hölls i Davos förra helgen: "Finns synpunkter på tidsplanen"

Servicemän vallar skidor.
Det kommande förbudet mot fluorvalla väcker reaktioner. Bilden är från världscupöppningen i Ruka i november. Servicemän vallar skidor. Bild: Tomi Hänninen längdskidåkning

Inom samtliga grenar som lyder under det internationella skidförbundet Fis förbjuds fluorvallor redan från och med nästa säsong. En alltför optimistisk tidtabell, menar man från längdskidåkningshåll. Samtliga längdlandslag samlades till krismöte i Davos förra helgen, enligt Expressen.

Det var i slutet av november som det stod klart att Fis förbjuder fluorvallor från och med nästa säsong. Detta på grund av fluorvallornas miljö- och hälsofaror.

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm välkomnade beslutet, men frågade sig hur man skulle hinna få till en fungerande övervakning av förbudet redan till nästa säsong.

– Att kontrollera vallningen blir inte lätt och det uppstår onekligen en grå zon. Utan en fungerande kontroll mister förbudet all kraft. Det internationella skidförbundet måste snabbt utarbeta kontroll, uppföljning och också stipulera sanktioner för dem som bryter mot förbudet, annars mister skidsporten all trovärdighet, sade Lindholm.

Den tajta tidsplanen förundrar också längdskidåkningslandslagen. I samband med förra helgens världscuptävlingar i Davos samlades samtliga landslag enligt Expressen till ett ”stort krismöte”.

Fis tävlingschef Pierre Mignerey berättar för tidningen att många var skeptiska till att förbudet skulle införas redan nästa säsong.

– Vissa kom till mötet med en positiv inställning medan andra inte var särskilt glada. Vi är många som tycker att det är bra att fluorvallorna förbjuds, men det finns synpunkter på tidsplanen.

– På mötet var alla ganska överens om att det måste finnas en testmetod innan förbudet införs, så att vi kan kontrollera att ingen bryter mot förbudet, säger Mignerey, samtidigt som han påpekar att beslutet redan är klubbat.

Den norska längdchefen Espen Bjervig bekräftar för Dagbladet att han närvarade vid mötet.

– Vi kommer förmodligen inte att kunna förbjuda allt. Det handlar om vilka åtgärder vi ska vidta först.

– Den stora frågan är hur vi ska testa om någon har fluor under skidorna. När vi har klurat ut det, så måste vi bestämma konsekvenserna för användning av fluor, förklarar Bjervig.

Världscupen i längdskidåkning fortsätter med sprint och sprintstafett i Planica nästa veckoslut.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport