Hoppa till huvudinnehåll

I Indien rasar demonstranter mot ny medborgarskapslag som gör det lättare för migranter att bli medborgare – förutsatt att de inte är muslimer

Bild från demonstration i Bangalore i Indien mot. På bilden syns en vitklädd man i förgrunden som räcker upp sin knutna näve ovanför hvuudet.
Den 11 december stiftade det indiska parlamentet en lag som ger medborgarskap åt flyktingar från Pakistan, Bangladesh och Afghanistan om de kommit till Indien före 2015. Men lagen exkluderar muslimer. Bild från demonstration i Bangalore i Indien mot. På bilden syns en vitklädd man i förgrunden som räcker upp sin knutna näve ovanför hvuudet. Bild: JAGADEESH NV Bangalore,Indien,protester

I Indien växer ilskan bland demonstranterna som motsätter sig en ny lag som ger medborgarskap åt flyktingar från grannländerna. Men lagen gäller inte muslimer.

I en knapp vecka har demonstranter intagit gatorna i städer runtom i Indien för att visa sitt missnöje med den nya lagen som gör det lättare för papperslösa migranter från grannländerna Pakistan, Bangladesh och Afghanistan att få medborgarskap.

Lagen syftar till att erbjuda medborgarskap åt bland annat buddhister, hinduer, kristna och sikher som flytt undan förföljelse i sina hemländer.

Men lagen utesluter muslimer och anses därför vara diskriminerande.

Hittills har sex personer dött i de stundtals våldsamma protesterna som pågått sedan parlamentet röstade igenom lagen förra veckan.

Bild på några motorcyklister som kör förbi en brinnande buss i New Delhi.
Demonstranter har tänt eld på flera bussar i protest mot den nya medborgarskapslagen. Bilden är tagen i New Delhi den 15 december. Bild på några motorcyklister som kör förbi en brinnande buss i New Delhi. Bild: imago images/Hindustan Times/ All Over Press New Delhi

Protesterna har också spridit sig till universiteten och i går slog polisen hårt mot demonstranter på två universitet i norra Indien. Polis ska ha använt tårgas, vattenkanoner och skjutit plastkulor för att skingra demonstranterna vid universitetet Jamia Millia Islamia i New Delhi. Kring 100 personer skadades.

Skarp kritik mot lagen

Lagen har mött stark kritik för att den strider mot Indiens sekulära grundlag och för att den blandar in religionstillhörighet i medborgarskapsfrågan.

FN har kallat lagen "diskriminerande till sin natur".

Det finns en oro att lagen marginaliserar muslimer som utgör kring 200 miljoner av Indiens befolkning, vilket motsvarar ungefär 15 procent.

Kritiker till lagen menar att den är en del av premiärminister Narendra Modis hinduistiska nationalistiska agenda.

En manlig studerande protesterar mot en ny medborgarskapslag.
En studerande protesterar mot den nya medborgarskapslagen som på engelska förkortas CAB (Citizenship Amendment Bill) i staden Bangalore den 14 december. En manlig studerande protesterar mot en ny medborgarskapslag. Bild: AGADEESH NV protester,Assam,Indien

Modi har slagit tillbaka anklagelserna på Twitter där han intygar att lagen inte påverkar indiska medborgare oavsett religion. I stället anklagar Modi olika intressegrupper för att ligga bakom oroligheterna.

Samtidigt motsätter sig invånare i östra Indien lagen av andra skäl. Det finns många som anser att lagen hotar regionens egna lokala kultur och möjlighet till försörjning eftersom lagen skulle ge medborgarskap åt miljoner människor. I regionen Assam i nordöstra Indien innebär lagen att medborgarskap ges åt nästan en halv miljon människor.

Lagen ska ännu granskas av Indiens högsta domstol.

Källor: AFP, Reuters, Yle, HS