Hoppa till huvudinnehåll

Internationell jämförelse: Skatteprogressionen slår hårt i Finland - Yles undersökning visar att höginkomsttagare i Norden betalar lika

Bild på 50 euros sedel.
Beskattningen äter mer av den finländska euron än till exempel i övriga Norden. Bild på 50 euros sedel. Bild: Ismo Pakarinen / All Over Press beskattning,pengar,euro,konsumtion,löner,skatt,lön

Finländarna betalar mer skatt än invånarna i västländerna överlag visar Skattebetalarnas Centralförbunds färska jämförelse (på finska).

Ju mer du förtjänar desto mer skärps beskattningen. I internationell jämförelse slår progressiviteten i Finland alltså rätt hårt då inkomsten stiger.

I februari gjorde Svenska Yle en granskning som visar att höginkomsttagare betalar ungefär lika mycket skatt i Norden.

För en lönehöjning på 100 euro tar skattebjörnen 47 euro - vilket enligt skattebetalarförbundet är föga sporrande för de finländska skattebetalarna.

En graf som beskriver skatteprocenten i olika länder.
En graf som beskriver skatteprocenten i olika länder.

En person som i snitt tjänar 29 000 euro per år ligger på västerländsk medelnivå vad skatteuttaget beträffar.

En person som förtjänar 44 000 euro per år – det vill säga har en genomsnittlig finländsk årslön – betalar 2,5 procentenheter mer skatt än det internationella medeltalet.

En graf som beskriver skatteprocenten i olika länder.
En graf som beskriver skatteprocenten i olika länder.

I nordisk jämförelse är beskattningen hårdast i Finland, säger förbundet.

Och ju mer inkomsterna stiger desto mer ökar skillnaden, visar jämförelsen.

Höga marginalskatter och en kraftig progression är utmärkande för det finländska skattesystemet

För en årslön på 68 000 euro betalar finländaren 4 procentenheter mer i skatt, och på 140 000 euro hela 7 procentenheter mer.

Av en 100 euros lönehöjning går 47 euro i skatt, visar siffrorna.

Dämpar vår lust att avancera

– Höga marginalskatter och en kraftig progression är utmärkande för det finländska skattesystemet, säger Mikael Kirkko-Jaakkola, chefsekonom på Skattebetalarnas Centralförbund.

Han konstaterar att progressionen kan ha allvarliga konsekvenser för oss.

- Vår lust att avancera i arbetet och utbilda oss för att få bättre betalda jobb kan minska.

I utredningen jämfördes Finland med länder som Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Frankrike. Också beskattningen i Australien, Kanada och USA beaktades i utredningen.

Svenska Yles granskning visar att höginkomsttagare i de nordiska länderna betalar ungefär lika skatt

I Finland ligger medellönen på drygt 41 000 euro om året medan den svenska medelinkomsten för personer med förvärvsinkomst ligger på nästan 39 500 euro.

Eftersom medellönen i Finland är högre än den i Sverige kunde man tro att invånarna här har mera pengar att röra sig med – men nej.

Jämförelsen visar att både barnfamiljer och singlar som lyfter en medellön har minst pengar kvar i handen efter skatter och nödvändiga levnadskostnader om de bor i Finland.

Jämfört med de andra nordiska länderna har Finland den näst högsta inkomstskatten för personer med medellön, endast Danmark har högre.

I grafen ser du hur skatteprogressiviteten skiljer sig mellan Finland, Sverige, Danmark och Norge. De vertikala strecken visar medellönen i respektive land.

Grafik.
Grafik. Grafik

Uppdaterad 6:58 med några grafer.
Uppdaterad 9:22 med uppgifter om beskattning i Norden.