Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Regeringen förbereder sig på interpellation, experter varnar för etnisk rensning i Syrien, De Gröna och Centern kan inte enas om hur den nya gruvlagen ska se ut

 Sanna Marin tittar till höger.
Idag måste regeringen enas i frågan om al-hol. Imorgon ska regeringen svara på oppositionens interpellation om saken. Sanna Marin tittar till höger. Bild: AFP / Lehtikuva Sanna Marin

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Svenska Yles förfrågning till riksdagspartierna visar att alla partier vill förnya gruvlagen. Däremot är regeringspartierna Centern och De Gröna oense om hur det skulle ske. Enligt De Gröna skyddar inte den nuvarande gruvlagen miljön. Centern anser att lagen från 2011 måste testas i praktiken innan den görs om.

Regeringen ska i dag enas om ett svar till oppositionen, angående de finländare som finns på lägret i al-Hol i Syrien och om de ska tas hem eller inte. Oppositionspartierna har lämnat in en interpellation, de vill veta hur regeringens planer ser ut och hur utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna), har agerat i frågor som har med al-Hol att göra. Interpellationsdebatten hålls i morgon.

Finländare betalar mer skatt än invånare i andra västerländska länder, det visar en utredning som Skattebetalarnas centralförbund gjort. Beskattningen i Finland är på europeisk medelnivå vid en årsinkomst på knappt 29 000 euro, men när inkomsten är uppe i 44 000 är skatten 2,5 procentenheter högre i Finland än i dom fjorton andra europeiska länderna i jämförelsen.

Utrikes

Den nya EU-kommissionen planerar stora förändringar när det kommer till flyktingpolitik. Räddningsoperationen Sea-Watch anser att samarbetsavtalet med Libyen ska rivas. Enligt Sea-Watch strider avtalet mot internationell rätt eftersom att Libyen inte anses vara säker för migranter. Sedan den 1 januari 2014 har 19 000 personer drunknat eller försvunnit på vägen norrut över Medelhavet. Det är över hälften av alla döda eller saknade migranter globalt under den här perioden.

Turkiet har börjat flytta syriska flyktingar till nyligen ockuperade områden i norra Syrien. Samtidigt terroriseras civilbefolkningen i området av Turkiets jihadiststyrkor. Observatörer oroar sig för att Turkiet och dess syriska allierade planerar en etnisk rensning av gränszonen genom att driva ut kurder och andra folkgrupper från gränsområdet för att sedan ersätta dem med araber.

Väder

Det är mulet i hela landet och det kan förekomma snö eller snöblandat regn. Vid kusten regnar det.

I södra och mellersta Finland är temperaturen mellan 0 och +4 grader. I norr är det kallare. Till havs varnas det för hård nordvästlig vind på Östersjön. Upp till 14 m/s.