Hoppa till huvudinnehåll

Nya managern Björn Olander lovar: Ekenäs IF får ett slagkraftigt lag för säsongen 2020

Porträttbild på Björn Olander.
Björn Olander är ny manager för EIF:s representationslag i fotboll. Porträttbild på Björn Olander. Bild: Christoffer Westerlund / Yle fotboll,manager,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,Kisen

Björn Olander, för många känd som Kisen, är ny manager för Ekenäs IF:s fotbollslag i herrarnas division 1.

Trots att laget har endast sex spelarkontrakt klara lovar han att EIF har ett slagkraftigt lag då säsongen 2020 sparkar i gång i maj.

Björn Olander efterträder Peter Haglund som i många år fungerat bland annat som manager för representationslaget i Ekenäs IF. Olander säger att han inte tvekade särskilt länge innan han tackade ja till uppdraget.

- Jag har följt med EIF och det har verkligen varit intressant nu när laget har spelat i division 1. Vi har diskuterat fotboll och EIF med kompisar och i olika forum.

- Det kommer massor med kritik från olika håll och många har åsikter om vad som borde göras, så gick jag med i en arbetsgrupp när EIF förnyade sin organisation.

Det här är nytt för mig och jag har mycket att lära mig― Björn Olander, manager i EIF

Vid ett tillfälle diskuterade Haglund och Olander om EIF och framtiden.

- Då frågade han mig om jag är intresserad. Jag tyckte det lät intressant och roligt att prova på en ny grej jag inte provat på tidigare.

Jobbar med spelarkontrakt

Olander har själv spelat fotboll och fungerat som tränare i EIF i flera repriser.

- Det här är nytt för mig och jag har mycket att lära mig, svarar Olander aningen trevande på frågan vad en manager egentligen sysslar med.

- För tillfället jobbar jag med spelarkontrakten. Jag försöker göra nya kontrakt med de spelare som spelade i EIF i somras och så scoutar jag nya spelare för laget.

Olander säger att hans telefon går het mest hela tiden.

- Så gott som alla spelare i division 1 eller högre i seriesystemet har i dagens läge en egen agent som sköter deras kontrakt. Det betyder att det är en massa agenter som ringer och skickar meddelanden, småskrattar Olander.

Sex spelare har kontrakt med EIF

Managern har bråda tider då han försöker hitta spelare till de olika spelpositionerna på planen. För tillfället har EIF kontrakt med sex spelare, men Olander är inte orolig.

- Jag kommer att bygga ett lag som är starkare än det EIF hade i år, säger han med självsäkerhet i rösten.

- Vi har intensiva förhandlingar på gång med flera spelare, men jag vill inte göra förhastade beslut och skriva kontrakt med spelare som kanske inte riktigt passar in hos oss.

EIF:s Akseli Ollila har kontroll på bollen omringad av TPV-spelare.
Akseli Ollila var EIF:s bästa målskytt säsongen 2019. Han gjorde elva mål. (Arkivbild) EIF:s Akseli Ollila har kontroll på bollen omringad av TPV-spelare. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Raseborg,Västnyland,Tampereen Palloveikot,akseli ollila

Han säger att det är bra att ha is i magen.

- Det finns nog duktiga spelare där ute.

Egna juniorer i truppen

Under de fem säsonger EIF spelat i division 1 har laget varje år haft fem – sex egna produkter som fått gott om speltid i landets näst högsta serie. Den trenden ska enligt Olander fortsätta.

- Det ser nog ut så, säger han och berättar att klubben väljer att lyfta upp några egna juniorer till representationslaget.

- Simon Lindholm har redan spelat i ettan, August Björklund och Sami Kankaristo är sådana spelare.

EIF:s Ville Sevon sparkar iväg bollen.
Ville Sevon har spelat över 100 matcher för EIF i division 1. Han är fostrad av klubben. (Arkivbild) EIF:s Ville Sevon sparkar iväg bollen. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs IF,Ekenäs,Raseborg,Ettan,Tampereen Palloveikot,Västnyland,ville sevon

Det är inte managern ensam som bestämmer vilka spelare man vill locka till klubben.

- Jag är dagligen i kontakt med Guillem Santesmases, den ena av våra två tränare, och med Peter Haglund, som är vd för EIF-fotboll Ab.

- Det är jag som söker fram de här spelarna och så tar vi beslutet tillsammans med Haglund och Santesmases, säger Björn Olander.

Han säger att han vet hurdant spelsystem Santesmases vill att laget följer.

- Jag ser på spelarnas fysik och hurdana spelpositioner de vill och kan spela och var på planen vi behöver spelare , förklarar managern.

Inga stora sedelbuntar

EIF kan inte locka spelare till sig med stora sedelbuntar av den enkla orsaken att de inte finns stora sedelbuntar.

- EIF har den lägsta budgeten av alla lag i division 1. Jag går inte in på hurudana summor vi betalar åt spelarna men det är inte stora pengar det handlar om.

- Det är frågan om fickpengar, jag tycker spelarna skulle vara värda mera, säger Olander.

Zacharias Ekström springer med bollen i fötterna.
Zacharias Ekström hör till trotjänarna i EIF. (Arkivbild) Zacharias Ekström springer med bollen i fötterna. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ettan,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Ekenäs IF,eif-fotboll

Säsongen 2020 spelas division 1 med tolv lag. Efter en dubbelserie indelas lagen i en övre och en nedre slutserie. Björn Olander säger att målet är att EIF ska spela i den övre slutserien.

- Vi ska spela om en plats i ligan, säger han.

Segraren i den övre slutserien avancerar till ligan för säsongen 2021 med de tre följande lagen spelar fortsatt kval. De tre sista lagen i den nedre slutserien trillar till division 2 för säsongen 2021.

EIF:s nya manager kallas alltså Kisen. Enligt honom är det hans pappa som kommit på det namnet.

- Min pappa höll på Hammarby IF i fotboll och Hammarby är i södra Stockholm och där kallas pojkarna för söderkisar, berättar Olander med ett leende.