Hoppa till huvudinnehåll

Oklart när taxibilarna får flytta till Borgå torg: "Vi hade hoppats på att få taxibilarna tillbaka till torget under julfestsäsongen"

En taxistolpe vid sidan av en gata.
Taxibilarna får vänta på att flytta tillbaka till torget eftersom besvär har lämnats in mot beslutet. En taxistolpe vid sidan av en gata. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,taxibilar,taxitrafik,taxistationer,borgå torg

Det kan dröja länge innan taxibilarna står på Borgå torg igen. Besvär har lämnats in mot beslutet från november som skulle ha samlat alla taxibilar till det tidigare stationsområdet.

– Vi hade hoppats på att få taxibilarna tillbaka till torget under julfestsäsongen, men det har inte skett, säger Patrik Björkman (SFP), medlem i stadsutvecklingsnämnden.

Det beror på att någon eller några personer har lämnat in besvär mot beslutet som stadsutvecklingsnämnden fattade på mötet 26.11.

Patrik Björkman
Patrik Björkman vill att alla taxibilar vid torget finns på en och samma plats. Patrik Björkman Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,stadsplanering,stadsutvecklingsnämnden

Samtidigt förlorade taxichaufförerna tillfälligt platserna vid busstationen i samband med att Matkahuolto rev inredningen i byggnaden vid torget.

Matkahuolto hade placerat containers på parkeringsplatsen som var reserverad för taxibilar och staden var tvungen att snabbt skrida till åtgärder.

– Vi fick dem inte tillbaka till torget, men inom ett dygn lyckades vi ordna några platser utanför Café Cabriole, säger Björkman.

Upplyst stenhus med juldekorationer.
Sedan någon månad kan taxibilar också vänta på kunder vid stolpen utanför kaféet. Upplyst stenhus med juldekorationer. Bild: Yle / Leo Gammals taxibilar,taxitrafik,Borgå,Cafe,Café-restauranger,cafe cabriole

Staden valde då att inte flytta taxibilarna från busstationen till platsen där taxistationen tidigare fanns. Detta på grund av besväret som då redan var inlämnat mot nämndens beslut.

– Om besväret leder till en omprövning av nämndens beslut och ny behandling innebär det att taxibilarna än en gång måste lämna torget, säger Björkman.

Kan bli en lång process

Men Patrik Björkman befarar att processen kring platserna på torget kan dra ut på tiden. Det kan alltså dröja innan all taxitrafik är tillbaka på torget.

– Jag vet inte när stadsutvecklingsnämnden får utlåtandet och det ska besvaras. Jag vet att det har varit stora problem med taxiplatserna under julfestsäsongen, på dagarna, kvällarna och nätterna, säger Björkman.

De fyra taxiplatser vid busstationens västra kortsida är återställda, medan resten av platserna är utspridda kring torget, även den nya taxistolpen utanför kaféet på Biskopsgatan.

Pakettaxi står parkerad vid en taxiplats.
Fyra platser finns reserverade för taxibilar vid busstationen. Pakettaxi står parkerad vid en taxiplats. Bild: Yle / Leo Gammals taxibilar,taxitrafik,Borgå,borgå torg

Björkman har inte läst besväret och känner inte till vad det grundar sig på, så det kan han inte ta ställning till. Men hur taxitrafiken nu är löst ser han fortfarande som en tillfällig lösning.

– Jag tycker nog faktiskt att det är en tillfällig lösning. Vi och taxibilisterna önskar nog att alla ska få vara på samma plats. Det är både säkert och enkelt för alla, säger Patrik Björkman.