Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringen i Kalkstrand i Sibbo ska åtgärdas innan sommaren - företagare: Det här är det bästa som hänt hittills

Bilar parkerade på båda sidor längs en landsväg.
Det har varit svårt för bilister att mötas mellan de parkerade bilarna i ändan av Kalkstrandsvägen (arkivbild). Bilar parkerade på båda sidor längs en landsväg. Bild: Yle/Stefan Paavola Östnyland (tidning),Sibbo

Felparkerade bilar har länge varit ett problem längs med Kalkstrandsvägen i Sibbo. Den 9 december diskuterade kommunen och NTM-centralen problemet med lokala invånare och företagare.

Den okontrollerade parkeringen stör trafiken i hamnen under somrarna – och blockerar även vägen för utryckningsfordon, bussar och varuleveranser.

– Vi måste hitta en lösning på det här problemet, säger utvecklingsdirektör Pirjo Sirén på Sibbo kommun.

Lösningen kommer Sibbo kommun och NTM-centralen att besluta om i februari. Troligtvis tar den sig uttryck i noggrannare parkeringsanvisningar och mera övervakning.

– På så sätt skulle parkeringen kunna styras till de lovliga platserna, konstaterar Sirén.

Det finns alltså redan en avgiftsbelagd parkeringsplats på området, men få bilister använder den och parkerar istället längs med vägkanten.

Övervakningen, tänker sig Sirén, skulle kunna skötas av ett privat företag. Hur det blir, klarnar ändå först i februari, påpekar hon.

Sirén berättar att hon själv endast hunnit jobba tre veckor på Sibbo kommun, och därför inte kan svara på varför kommunen tar itu med det här problemet först nu.

– Det var bara dags att göra det nu.

Tom Malmberg och en lång bilkö.
Tom Malmberg är helt beroende av att utan dröjsmål kunna komma fram även med lastbil (arkivbild). Tom Malmberg och en lång bilkö. Bild: Yle/Stefan Paavola kalkstrand

Ett framsteg att alla parter samlades

Tom Malmberg, som både bor och har företag i Kalkstrand, är nöjd med att det äntligen görs något åt parkeringssituationen där.

– Det här är det bästa som hänt där hittills, säger han.

Bara det faktum att alla berörda parter samlades till ett möte, ser Malmberg som ett framsteg.

– Det här var första gången alla parter var på plats. Jag tror att NTM-centralen först nu insåg problemets grad, det vill säga att det direkt utgör en trafikfara.

Malmberg kunde inte själv delta i mötet. En av hans anställda var ändå där.

– Han var nöjd med mötet. När jag läste protokollet i efterhand såg jag också att de saker vi har försökt göra något åt i snart tio års tid hade tagits upp.

För Malmbergs del är det speciellt hans företag som har lidit av parkeringssituationen i Kalkstrand.

Företagets lastbilar har ofta svårt att ta sig ner till den allmänna bryggan där, eftersom felparkerade bilar blockerar framfarten.

Trots att kommunen och NTM-centralen nu bestämt sig för att åtgärda parkeringsproblemet, tänker Malmberg inte ta ut segern i förskott.

– Vi får se om de kommer åtgärda det här. NTM-centralens och kommunens sätt att verka har alltid slutat med att ”det finns inga pengar för att göra någonting åt saken”. Jag kommer nog följa upp att det verkligen händer något.