Hoppa till huvudinnehåll

Sara tog sin bebis till bioresonans - fick råd som kunde ha varit livsfarliga för barnet

Bebis i famnen.
Bebis i famnen. Bebisen på bilden är inte Saras barn. Bebis i famnen. Bild: Roy Fogde / Yle MOT,bioresonanssi

“Du har maskar i livmodern, och lungklamydia", säger en bioresonansterapeut. Hon hävdar att hon kan bota lungklamydian med sin bioresonansapparat. Yles undersökande program Spotlight och MOT testar bioresonans: våra testpersoner påstås ha en lång rad allvarliga sjukdomar eller problem med hälsan, riktiga sjukdomar förblir oupptäckta.

En del av våra testpersoner får diagnoser av bioresonansterapeuterna. Enligt finsk lag får enbart läkare göra diagnoser och besluta om vård.

Österbottniska Sara* tog med sin bebis till en bioresonansterapeut för att undersöka barnets allergier. Sara fick råd om födoämnen och om att lämna bort mediciner – råd som kunde ha varit livsfarliga för barnet.

Spåra obalans i kroppen med radiovågor

Enligt företagare i branschen handlar bioresonans om att spåra obalans i människokroppen med hjälp av radiovågor eller elektriska signaler. Terapeuterna hävdar att bioresonansapparaterna både undersöker deras klienter och behandlar dem, så att kroppen kan läka sig själv.

– Bioresonans är hälsohumbug, typisk för vår tid. Man överför principen för fysikalisk resonans och hävdar att den gäller också elektrisk resonans i kroppen, säger Juhani Knuuti som är professor i medicin vid Åbo universitet.

Det här leder till tanken att vissa frekvenser i det elektriska fältet kan resonera mot vävnader, parasiter eller sjukdomar i kroppen, och att det går att göra mätningar utifrån resonansen.

– Dessutom bygger man apparater utifrån den här teorin. De ser proffsiga ut rent tekniskt, men alla resultat är helt tagna ur luften, säger Knuuti.

Juhani Knuuti är professor i medicin vid Åbo universitet.
Juhani Knuuti, professor i medicin, säger att bioresonans är hälsohumbug. Juhani Knuuti är professor i medicin vid Åbo universitet. Bild: Yle / Taisto Lapila Juhani Knuuti,medicin,professorer

Mats Reimer är barnläkare i Göteborg. Han har liksom Knuuti kritiskt granskat bioresonans och andra former av alternativ vård.

– Bioresonansapparaterna kan ha en stark placeboeffekt. Någon annan effekt har de inte, säger Reimer.

Så här går vi till väga - från tips till test

Det hela börjar med att vi på Yle får tips om bioresonans. En vän skriver till MOT om en mamma som vill ta sin astmatiska son till bioresonans och sluta ge honom mediciner. En bekymrad person kontaktar Spotlight om sina bekanta som lägger ut hundratals euro på bioresonans trots att de har ont om pengar.

Vi hittar cirka 60 företag som erbjuder bioresonans i Finland. Vi kontaktar en tredjedel av de här företagarna, men nästan alla avböjer intervjuer. Vi ber några företagare om att få hyra deras apparater för att undersöka dem. Också där får vi back.

Vi märker att det företagarna säger offentligt kan skilja sig från det de gör i verkligheten. För att reda ut det här närmare väljer vi att använda okonventionella journalistiska metoder.

Sex frivilliga personer testar bioresonans för oss, de besöker sex terapeuter på olika orter. Fyra av våra assistenter studerar medicin, en är lärare och en tjänsteman. Besöken sker under cover, så att bioresonansterapeuterna inte vet om att testpersonerna samarbetar med Yle.

Vi smygfilmar inte eftersom det är förbjudet i Finland. Att banda samtal man själv är med om är tillåtet, och alla våra testpersoner bandar sina besök hos terapeuterna.

Botar inte, harmoniserar

Innan vi börjar med våra test möter vi Catarina Johansson, en av två bioresonansföretagare vi kontaktar som är villig att tala med oss. Hon har arbetat deltid med bioresonans i Raseborg och behandlar med en tysk Rayonex-apparat.

– Maskinen söker efter obalans på cellnivån och i frekvenserna. Syftet är att den ska signalera tillbaka, och ställa kroppens egen mekanism till rätta, säger Johansson.

Olika bioresonansapparater fungerar på olika sätt och olika terapeuter kan arbeta olika trots att de använder samma apparater. Catarina Johansson betonar att hon och andra terapeuter som arbetar med Rayonex-apparater inte ska ge diagnoser eller tala om att bota sjukdomar.

– Vi säger att vi harmoniserar och balanserar, säger Johansson.

Catarina Johansson i Raseborg har arbetat på deltid med bioresonans.
Catarina Johansson kom själv i kontakt med bioresonans när hon var sjuk i neuroborrelios. Catarina Johansson i Raseborg har arbetat på deltid med bioresonans. Bild: Yle / Taisto Lapila resonans,frekvens,alternativ medicin,frekvensmedicin

Catarina Johansson berättar att hon själv prövade bioresonans när hon hade neuroborrelios.

– Jag var länge sjuk innan jag fick diagnos, och symptomen höll i sig trots antibiotika. Bioresonansen fick mig att må bättre, min värk och mina neurologiska besvär minskade. Jag kände att jag för första gången var inne på rätt spår. Innan dess hade jag testat flera alternativa behandlingar och flera sorters antibiotika, säger Johansson.

Lotta Almark låter sig testas

Lotta Almark från Karis är en av våra testpersoner. Hon följer med på undersökning till Catarina Johansson. Lotta Almark har ont i knäna sedan några veckor tillbaka. Läkarna har konstaterat att hon lider av svullen slemsäck.

Johansson ber Almark lägga sig på en brits.

– Apparaten mäter din kropp längs ryggraden, via små metalltrådar i tyget under dig. Den söker ett eko, eller resonans – ungefär som när en stämgaffel börjar resonera, säger Johansson.

Catarina Johansson (till vänster) undersöker Lotta Almark (till höger)
Catarina Johansson (till vänster) undersöker Lotta Almark, som är en av våra testpersoner. Catarina Johansson (till vänster) undersöker Lotta Almark (till höger) Bild: Yle / Taisto Lapila alternativ medicin,Raseborg,alternativ vård

Catarina Johansson knäpper på sin apparat och för en stav med en metallspiral i ändan längs med Lotta Almarks kropp. Johansson förklarar att staven rör sig i cirklar om allt är väl, men att den fastnar och rör sig lodrätt när den upptäcker störningar.

– Nu ser du att den stannar. Den detekterar en störning som kan tyda på någon fästingsjukdom, säger Catarina Johansson till Lotta Almark.

En läkare har tidigare uteslutit att Almarks sjuka knän skulle bero på borrelios.

En tysk bioresonansapparat av märket Rayonex.
Catarina Johanssons Rayonex-apparat. En tysk bioresonansapparat av märket Rayonex. Bild: Yle / Taisto Lapila hälsa,Humbug,resonans

Nästa bioresonansterapeut hittar helt andra krämpor

I samband med vårt test går Lotta Almark också till en annan bioresonansterapeut, Pia Solback-Nordling på företaget Inzenter i Karis. Solback-Nordling använder två olika bioresonansapparater när hon undersöker Lotta Almark, först ZYTO scan och sedan Rayonex.

Pia Solback-Nordling hävdar bland annat att Lotta Almark har problem med sköldkörteln och med artärerna.

Almark har diagnos på sjukdomen allergisk matstrupe, den sjukdomen upptäcker Solback-Nordling inte.

Mera om testet hos Pia Solback-Nordling i Karis

Så här låter det när Pia Solback-Nordling undersöker Lotta Almark.

– Din sköldkörtel, underfunktionsfrekvensen visar en obalans, säger Solback-Nordling.
– Vad kan man göra åt det? frågar Almark.
– Jag har ett märke i hyllan, det är tyrosin, man klarar sig med en burk. Den innehåller också selen och B-vitamin och C- och E-vitamin, den stöder en underfunktion av sköldkörteln och är superbra, säger Solback-Nordling.

Burken kostar över 50 euro. Pia Solback-Nordling säger också att Lotta Almarks "kalium är i obalans" och att det syns som en svaghet i Almarks artärer. Solback-Nordling rekommenderar kosttillskott med kalium.

Dessutom anser Pia Solback-Nordling att Lotta Almark har problem med clostridiumbakterier.

– Om man har haft matförgiftning kan de goda bakterierna i magen bli i underläge, då kommer clostridium fram (...) Det förklarar varför bisköldkörteln är i obalans. Hur vi får det bättre: mycket mjölksyrebakterier, säger Solback-Nordling.

Pia Solback-Nordling erbjuder Lotta Almark bioresonansbehandling med "frekvenser". Dessutom behandlar hon de sjuka knäna med medicinsk laser.

Solback-Nordling tar förutom i Karis emot också på Åland, i Uleåborg och i Fuengirola i Spanien.

Pia Solback-Nordling kommenterar:
"Jag berättar för mina kunder att jag inte gör diagnoser, eftersom jag inte är läkare. Jag kollar obalanser."

Skylt utanför bioresonansmottagning i Karis.
Skylt utanför Pia Solback-Nordlings mottagning i Karis. Skylt utanför bioresonansmottagning i Karis. Bild: Yle / Minna Almark hälsa,alternativ medicin,bioresonans

Marjo Urbanski har arbetat med bioresonans i 20 år

Ett av tipsen vi fick om bioresonans handlar om Marjo Urbanski. Hon driver företaget Semba och tar emot på många orter i Finland. Hon använder en apparat som verkar populär i Finland, amerikanska MSAS som tillverkas av företaget Bio Meridian.

Vår testperson Kristiina Makkonen besöker Urbanski i Esbo. Makkonen studerar medicin i Åbo. Hon och tre andra testpersoner hör till föreningen Vastalääke, som vill motverka humbug med vetenskapliga fakta.

Urbanski undersöker Makkonen och skriver ut flera sidor rapport.

– Här ser du mögelgifterna. Det här är de två lungklamydiabakterierna. Den här (bakterien) dör när du håller i handtaget, den behöver du inte oroa dig för längre. Du har fasciolopsis buski, trematoder (ett slags maskar) i trakten kring livmodern, säger Marjo Urbanski.

Urbanski fortsätter att räkna upp parasiter. Hon hävdar att Kristiina Makkonen har flundermaskar, råttbinnikemask, piskmask och något Urbanski kallar "narumato" (rope worm på engelska) som enligt de flesta forskare inte alls existerar.

Kristiina Makkonen är på väg till bioresonansmottagning i Esbo.
Kristiina Makkonen testar bioresonans i Esbo. Hon får höra att hon har en mängd parasiter i kroppen. Kristiina Makkonen är på väg till bioresonansmottagning i Esbo. Bild: Yle / Jyrki Ojala medicin,alternativ medicin,bioresonans

"Maskarna går över från livmodern till fostret"

Kristiina Makkonen berättar att i hennes släkt brukar kvinnornas menssmärtor avta när de föder barn.

– Det beror på att de maskar du har i livmodern förs över till ditt barn, och sedan lider barnet av dem, säger Urbanski.

Kristiina Makkonen får höra att hon ska filtrera sitt vatten och detox-fasta och ta örtkurer som driver ut parasiterna. Dessutom ska hon ta droppar av en flaska med vätska som Marjo Urbanski har matat in rätt frekvenser i.

Kristiina har funktionella tarmbesvär, IBS, som hon har fått medicinsk behandling för. Det problemet upptäcker Urbanski inte.

Marjo Urbanski kommenterar till Yle:
"Mina kunder vet att jag är biolog och terapeut, inte läkare. De förstår att när maskinen visar på lungklamydia kan det innebära antingen en verklig infektion eller handla om energetiska spår i kroppen. Om jag upptäcker en verklig infektion skickar jag kunderna till läkare för vård."

Marjo Urbanski har lärt upp flera andra bioresonansterapeuter i Finland. I samband med vårt test går Mia Muhonen till bioresonansterapeuten Sanna Halttunen i Vanda. Också Muhonen får höra att hon har en parasit, hakmask.

Mera om testet hos Sanna Halttunen i Vanda

Enligt Sanna Halttunen lider Mia Muhonen av parasiten hakmask och måste ta örtpreparat för att bli av med den.

Dessutom hävdar Halttunen att Muhonen har mögelgifter och tungmetaller i kroppen, och en lång rad stressade organ: magen, levern, bukspottskörteln, tunntarmen, tjocktarmen, gallblåsan och lederna.

Sanna Halttunen säger sig också upptäcka stafylokocker (bakterier), som ska försvinna med hjälp av bioresonansbehandlingen. Halttunen använder sig av en MSAS-apparat, precis som Urbanski.

Liksom flera andra av våra testpersoner får Mia Muhonen med sig en liten flaska med droppar som ska hjälpa hennes kropp att tillfriskna.

Mia Muhonen går på bioresonans i sällskap med sin bror, Mika Muhonen. Båda studerar medicin.
Mia Muhonen testar bioresonans i sällskap av sin bror Mika Muhonen. Båda studerar medicin. Mia Muhonen går på bioresonans i sällskap med sin bror, Mika Muhonen. Båda studerar medicin. Bild: Taisto Lapila / Yle hälsa,bioresonanssi

Faran med bioresonans är ofta indirekt, säger professor Knuuti

MSAS är en av många maskiner som går tillbaka på den tyska läkaren Voll.

– Han lanserade teser om elektroakupunktur på 1950-talet. Han gjorde elektriska mätningar utgående från det kinesiska meridiansystemet. Det finns ingen vettig forskning som talar för att man kan mäta hudens elektriska motstånd på olika punkter och att det ska spegla hur inre organ fungerar. Det är bara en myt, säger barnläkaren Mats Reimer.

De första apparaterna som påminde om bioresonans lanserades redan på 1920-talet. Många av de tidiga apparaterna påminde om scientologernas e-meter, och några av de företagare som har tillverkat bioresonansapparater i Tyskland har varit scientologer.

Professor Juhani Knuuti säger att bioresonansapparaterna i sig knappast skadar någon.

– Faran med bioresonans, och hälsohumbug över lag, är ofta indirekt. Det kan handla om felaktiga diagnoser eller felaktig vård, eller om en verklig diagnos eller vård som uteblir, säger professor Juhani Knuuti.

Ett sådant fall stöter vi på i Österbotten.

Sovande bebis.
Saras bebis var starkt allergisk. Bilden visar ett annat barn. Sovande bebis. Bild: Yle / Roy Fogde babyer,bioresonans

Sara tog sin allergiska bebis till bioresonans

Vi talar med österbottniska Sara* som tog med sin svårt allergiska bebis på bioresonans när han var fyra månader gammal. Besöket skedde i januari 2018 när Sara ännu ammade barnet.

– Det rann sårvätska över hela hans kropp, och han kliade sig blodig. Läkarna på sjukhuset sa att han var för liten för allergitest. Vi kände att vi inte fick hjälp från sjukvården, säger Sara.

Hon beställde tid till Maria Wester på företaget Marias Hälsonycklar i Vörå. Wester har en tysk bioresonansapparat av märket Bicom, och på hennes webbsida berättar en lång rad nöjda kunder att de fått hjälp med allergier och utslag.

En Bicom-apparat med provrör, fotograferad i Lojo.
En Bicom-apparat, fotograferad i Lojo. En Bicom-apparat med provrör, fotograferad i Lojo. Bild: Yle / Jyrki Ojala alternativ medicin,resonans,bioresonans

Maria Wester sa att bebisen var allergisk bland annat mot mjölk och röda grönsaker.

– Hon sa att bebisen inte reagerar på ägg. Dessutom tyckte hon att vi kunde lämna bort medicinerna, Atarax (antihistamin och lugnande medel) och kortison, säger Sara.

Sara började äta ägg igen efter det här besöket, men bebisen blev väldigt sjuk.

– Han hade små öppna sår över hela sin rygg, han grät och skrek, vi såg hur ont han hade, säger Sara.

Sara skrev till Maria Wester att det var illa med bebisen, och att hon hade börjat ge Atarax och smörja kortison på nytt.

– Wester svarade att när man börjar behandla inom homeopatin kan det bli sämre innan det blir bättre, och att vi ska avvänja med kortison i sakta mak, berättar Sara.

Bara ett par dagar efter bioresonansbesöket undersöktes bebisen på sjukhusets poliklinik, och svaren på blodproven kom följande vecka.

– Vår bebis var väldigt allergisk mot ägg. Senare på våren framgick det att ägg kunde vara direkt livsfarligt för honom. Han kunde få en anafylaktisk chock om han kom i kontakt med ägg, säger Sara.

* Sara heter något annat på riktigt. Vi låter henne vara anonym för att skydda henne och barnet.

Maria Westers företag Marias hälsonycklar i Vörå.
Marias Hälsonycklar verkar i en före detta banklokal i Vörå. Maria Westers företag Marias hälsonycklar i Vörå. Bild: Yle / Taisto Lapila alternativ medicin,resonans,marias hälsonycklar

Marias hälsonycklar har störst omsättning

Ett första bioresonansbesök kostar hela 190 euro på Marias hälsonycklar. Företaget har störst omsättning av alla bioresonansföretag vi kollar upp – 166  000 euro år 2018. Enligt webbsidan erbjuder Wester tjänster inom bioresonans, homeopati och kostrådgivning.

Vår testperson Anna* kommer från Vasa, hon vill vara anonym.

– Det är många som upplever att bioresonans är väldigt bra, och det är ganska små kretsar här. Det känns bättre att inte behöva diskutera med folk om det här, säger Anna.

Maria Wester undersöker Anna med sin Bicom-apparat och säger att Anna har problem med ämnesomsättningen och tjocktarmen. Hon säger sig också hitta främmande ämnen i Annas kropp: hormoner, kvicksilver, amalgam, fluor och formaldehyd.

"Dina celler ska gå i skola"

Maria Wester för en mätare över små ampuller med pulver som representerar olika födoämnen och maskinen ger olika utslag.

Enligt Wester är Anna överkänslig för mjölk och vete. Anna undrar om Maria Wester kan bota henne från det här.

Maria Wester svarar:
– Jo jo. Du ska gå i skola, dina celler ska gå i skola. De lär sig på cellnivå, att mjölk socker vete inte är så farligt.

Mera om testet hos Maria Wester i Vörå

Wester behandlar Anna med sin apparat.

– Grejen är att jag stöder, stärker, och lyfter bort belastningar som du belastas av – även känslomässiga belastningar. Allt är ju en helhet, säger Wester.

Maria Wester vill också behandla Anna för ett trauma. Hon drar slutsatsen att Annas ryggont kan bero på dödsfall i familjen.

Anna får med sig en liten flaska.

– I morgon bitti tar du droppar på fastande mage. Då tänker kroppen: Aha! Det påminner kroppen så att den fortsätter med det här vi har gjort idag, säger Wester.

Maria Wester vill träffa Anna igen, och verkar också intresserad av att behandla Annas lilla barn.

*Anna heter något annat på riktigt.

Maria Wester ställer inte upp på intervju, men hon kommenterar våra intervjuer med Sara och Anna per epost.

Maria Wester kommenterar så här:
"Jag rekommenderar aldrig att någon lämnar bort mediciner utskrivna av läkare. Det är alltid på klientens eget ansvar i samråd med läkaren.
Jag har under 17 års verksamhet sett många som börjar må bättre av mina råd och behandlingar. Jag botar ingen, utan stöder kroppen till att läka sig själv. "

Ampuller som används vid bioresonans.
Provrör för bioresonansundersökning. Bilden är inte från Westers mottagning. Ampuller som används vid bioresonans. Bild: Yle / Jyrki Ojala hälsa,bioresonans

Bicom-apparaten som Wester använder tillverkas av företaget Regumed. På sin tyska hemsida förklarar Regumed att det saknas vetenskapliga medicinska studier som visar att bioresonans fungerar, men att många nöjda kunder vittnar om goda erfarenheter. Företaget Regumed ställer inte upp på intervju.

"Jag tror att jag kan hjälpa"

I Koskis i Åboland verkar bioresonansterapeuten Nina Laurell, som på sin webbsida räknar upp en lång rad sjukdomar sjukdomar som bioresonans kan hjälpa mot. Allergier, astma, reuma och MS hör till dem. "Om du inte har fått svar från (skol)medicin, så tror jag att jag kan hjälpa", skriver Laurell.

Vår assistent Waltteri‌ ‌Järvinen går‌ ‌på‌ ‌bioresonans‌ ‌till Nina Laurell. Han får höra att hans tjocktarm är i jäsningstillstånd och att han problem med levern och andra inre organ. Han får rådet att sluta äta potatis och inhemska sädesslag eftersom "det sätts så mycket gift i åkrarna".

Mera om testet hos Nina Laurell i Koskis, Åboland

Waltteri Järvinen berättar att han har molande huvudvärk ibland.

– Att huvudvärken är återkommande beror på din lever. Det är nervsmärta. Om argininbristen är stor kan din hjärna lida av syrebrist. Därför får du molande huvudverk. Det är lätt att rätta till genom att ta arginin på burk, säger Laurell.

Laurell rekommenderar också vitaminer och Omega3.

Waltteri Järvinen frågar Nina Laurell vad för utbildning man behöver för att arbeta med bioresonans.

– Ingen alls, svarar Laurell.

Waltteri Järvinen är på väg till bioresonansmottagning med Saara Suvanto som moraliskt stöd.
Waltteri Järvinen testar bioresonans i sällskap med Saara Suvanto. Båda studerar medicin i Åbo och hör till föreningen Vastalääke. Waltteri Järvinen är på väg till bioresonansmottagning med Saara Suvanto som moraliskt stöd. Bild: Yle / Taisto Lapila Medicine studerande,bioresonans

Tukes övervakar alternativ medicin

Eftersom Finland saknar en lag om alternativ medicin, eller en så kallad kvacksalverilag, har myndigheterna svårt att övervaka bioresonansföretagarna. Men det som hände Saras bebis får Annina Nyholm på Säkerhets- och kemikalieverket Tukes att spetsa öronen.

– Det här är ett gott exempel på att medicinsk vård eller medicinering kan utebli, och sådana situationer får inte uppstå. Tukes övervakar och utreder enbart fall där patientens säkerhet och hälsa är i fara, säger Nyholm.

Annina Nyholm på Tukes övervakar bioresonansföretagare, men har begränsade befogenheter.
Annina Nyholm på Tukes övervakar bioresonans, men har begränsade befogenheter. Annina Nyholm på Tukes övervakar bioresonansföretagare, men har begränsade befogenheter. Bild: Yle / Jyrki Ojala Säkerhets- och kemikalieverket,Annina Nyholm

Tukes har inte befogenhet att bedöma om alternativ vård är effektiv eller om kunden får valuta för sina pengar. Övervaknings- och tillsynsmyndigheten Valvira övervakar enbart yrkesverksam hälsovårdspersonal.

Juha Sipiläs regering arbetade på ett förslag till kvacksalverilag, men förberedningen upphörde när regeringen föll. På social- och hälsovårdsministeriet utreder man nu behovet av en lag, och säger ett lagförslag kan vara färdigt tidigast 2021.

I Sverige behandlas som bäst ett lagförslag som ytterligare begränsar möjligheten att behandla barn med alternativ vård. Åldersgränsen skulle höjas från nuvarande åtta år till femton år.

Test hos vårdutbildad bioresonansterapeut – vad säger Valvira?

Medicine studerande Iida Korpela testar bioresonans hos Maija Grace i Åbo. Grace är en av åtta företagare på Ihana Elämä Terveysanalyysi, som är ytterligare ett företag med stor omsättning – 148 000 euro år 2018. Företagarna använder sig av MSAS-apparater.

Maija Grace säger att Iida Korpela har försvagat nervsystem, och problem med bukspottsskörtel och njurar. Korpela är enligt Grace överkänslig mot närmare tjugo födoämnen, bland annat laktos,‌ korn,‌ ‌råg,‌ ‌vete‌ ‌och‌ ‌spelt och ‌potatis.

Iida‌ Korpela ‌får‌ ‌med‌ ‌sig‌ ‌en‌ ‌mapp‌ ‌med‌ ‌printat‌ ‌material,‌ ‌och rekommendation att ‌köpa‌ ‌flera kosttillskott. I mappen rekommenderas främst ett företags kosttillskott som “Ihana‌ ‌Elämä‌ ‌Terveysanalyysi‌ ‌har‌ ‌använt‌ som‌ ‌stöd‌ ‌för‌ ‌sitt‌ ‌koncept‌ ‌redan‌ ‌i‌ ‌10‌ ‌års‌ ‌tid”.‌

Maija Grace säger till Iida Korpela att hälsorådgivarna på hennes företag är bättre rustade att tackla matsmältningsproblem och mögelgifter än vad läkarna är.

Iida Korpela är på väg för att testa bioresonans i Åbo.
Iida Korpela på väg till bioresonanstest i Åbo. Iida Korpela är på väg för att testa bioresonans i Åbo. Bild: Taisto Lapila / Yle hälsa,bioresonans

Problematiskt, säger Valvira

Barnmorskan Elina Isaksson har grundat företaget Ihana Elämä Terveysanalyysi, och hon har undervisat Maija Grace och de sex andra företagarna. Hon kräver att alla företagare har någon form av hälsovårdsutbildning.

På övervaknings- och tillsynsmyndigheten Valvira säger man att det här kan vålla problem.

– Företagarna måste göra en tydlig skillnad mellan hälsovård och alternativ vård, så att kunderna inte får fel uppfattning om den vård de får, säger gruppchef Kirsi Liukkonen.

Elina Isaksson kommenterar till Yle att företaget inte alls motsätter sig skolmedicin utan vill ge komplementär vård. Isaksson påpekar att företagarna inte gör hälsoanalyser i egenskap av vårdpersonal utan kallar sig "hälsofrämjare".

Ihana Elämä Terveysanalyysi har lagt upp en video på YouTube där Elina Isaksson och Maija Grace medverkar.

Vi sammanfattar testresultaten

De sex bioresonansföretagarna vi har besökt använder fyra olika apparater. Alla företagare hävdade att våra testpersoner hade allvarliga problem med hälsan: störningar i inre organ, främmande ämnen i kroppen och bakterier. Två av företagarna påstod att de hittade parasiter.

Bioresonansterapeuterna föreslog behandling med bioresonans, kosttillskott och naturpreparat för våra testpersoner. Flera av terapeuterna ville boka in en ny behandling, vissa inom ett par veckor efter det första besöket, andra inom några månader.

Priset för bioresonans varierar starkt – från 90 euro till 190. De kända företagarna som Marjo Urbanski och Elina Isaksson tar 150 euro för ett första besök, medan Maria Wester i Vörå är dyrast med 190 euro.

Resultaten verkar vara helt slumpmässiga. Olika bioresonansföretagare drar olika slutsatser för samma människa.

Flera av våra testpersoner har en diagnos på en sjukdom som har konstaterats av läkare. Ingen av bioresonansföretagarna hittade de här sjukdomarna.

Ett par av terapeuterna säger till testpersonerna "du har en sjukdom" eller "du har en bakterie". Det här är antydan om en diagnos, bedömer övervaknings- och tillsynsverket Valvira, och diagnos får bara läkare ge. Men flera av bioresonansterapeuterna uttrycker sig luddigt, de talar om "problem" med inre organ eller säger att deras mätningsresultat "tyder på en sjukdom". Det kan de göra utan att bryta mot lagen.

Kristiina Makkonen som enligt bioresonansterapeut Marjo Urbanski hade flera parasiter går till läkare och på labbprov. Hennes blodprov visar normala värden och avföringsprovet innehåller inga som helst parasiter.

Kristiina Makkonen går till läkare och på labbprov.
Kristiina Makkonen går till läkare och på labbprov. Resultaten visar att hon inte har några parasiter. Kristiina Makkonen går till läkare och på labbprov. Bild: Yle / Jyrki Ojala läkarbesök

"Jag skulle aldrig ta mitt barn till bioresonans igen"

Sara, som tog sin bebis till bioresonans, berättar att hon och hennes man bestämde sig för att hädanefter hålla sig till sjukhuset och sjukvården och den läkare de litar på.

– Visst tänkte jag att jag borde kontakta Maria Wester och säga att det var tvärt emot vad hon sagt, Men vi var så trötta och ville bara att allt skulle bli bra. Jag skulle aldrig ta mitt barn till bioresonans igen, och aldrig nånsin rekommendera det för andras barn, säger Sara.

Läs också