Hoppa till huvudinnehåll

Åbo vill inte ha flera arbetstvister – dotterbolaget Kuntecs kollektivavtal byts inte: "Ett bra beslut"

en person i orangea arbetskläder smälter is i ett trångt utrymme
Åbos kommunalteknikbolag Kuntec sysslar med bland annat underhåll av stadens gator och grönområden. Dessutom utför de vissa byggarbeten i staden. en person i orangea arbetskläder smälter is i ett trångt utrymme Bild: Yle/Marie Söderman arbete,Åbo,kuntec

Efter höstens stora strejker och Arkeas strejk inom Åbo stad vill inte Åbo riskera att det bryter ut fler arbetstvister inom staden. Därför upphäver man nu vårens beslut om att dotterbolaget Kuntec får byta kollektivavtal våren 2020.

Åbos kommunalteknikbolag Kuntec sysslar med bland annat underhåll av stadens gator och grönområden. Dessutom utför de vissa byggarbeten i staden.

Det är Åbo koncernsektion som representerar Åbo stad i det här beslutet. Åbo stad är Kuntecs enda ägare.

De partier som ändrat sig är De Gröna och Sannfinländarna, och rösterna i föll 9–3 för förslaget att upphäva vårens beslut.

Jukka Vornanen från De gröna.
Sektionens ordförande Jukka Vornanen föreslog att vårens beslut skulle hävas. Tidigare hade De Gröna understött ett byte av Kuntecs kollektivavtal. Jukka Vornanen från De gröna. Bild: Yle Gröna förbundet,jukka vornanen

Andra partier som höll med var Socialdemokraterna och Vänsterförbundet. Samlingspartiet röstade emot och Centern röstade blankt.

Vill inte ha fler arbetstvister

Sektionens ordförande Jukka Vornanen (De gröna) säger att partiet ändrat sig efter höstens alla strejker.

– Först hade vi Arkea här lokalt i Åbo, sedan kom strejkerna inom Posten med mera. Vi vill gärna undvika nya arbetstvister och att det ska lugna sig bland arbetsmarknadsdiskussionerna.

Jakko Lindfors (V) är nöjd med beslutet och är inne på samma linje som Vornanen gällande hur diskussionerna gick.

– Det var ett bra beslut. Allt som vi nu haft att göra med Arkea, alla strejker på grund av hotet om kollektivavtalsbyte då arbetstagarna kämpar tillbaka, fick också nu De Gröna att ändra sin inställning till Kuntec.

en man i grå jacka står vid gågatan i Åbo där människor går och cyklar omkring
Lindfors och Vänsterförbundet vill ändå fortfarande se en in-house-lösning för både Kuntec och Arkea. Då skulle staden inte behöva konkurrensutsätta den service som staden själv underhåller och Kuntecs verksamhet skulle bli stabilare, argumenterar Lindfors. en man i grå jacka står vid gågatan i Åbo där människor går och cyklar omkring Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,invånare,politiker,Vänsterförbundet,stadsstyrelsen

Ekonomiska frågorna kvarstår

I och med att kollektivavtalet nu inte kommer få bytas så kvarstår många av Kuntecs ekonomiska problem.

Orsaken till att företaget ville byta kollektivavtal var egentligen att bli konkurrenskraftigare på arbetsmarknaden, samma argument som Arkea haft.

Men Vornanen säger att de nu för över bollen tillbaka till företaget.

– Nu är det upp till företaget och arbetstagarna att hitta en lösning på de ekonomiska problem som företaget tampas med.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland