Hoppa till huvudinnehåll

BK-46:s spelande tränare Andreas Rönnberg trivs med uppgiften men har spelat sparsamt i handbollsligan: ”Jag ser mig lite som en joker, vi vinner ju ändå”

Porträttbild på Andreas Rönnberg.
Andreas Rönnberg vill gärna fortsätta träna BK-46:s ligalag i handboll. Porträttbild på Andreas Rönnberg. Bild: Bubi Asplund / Yle handboll,handbollsspelare,tränare,handbollstränare,Andreas Rönnberg,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland

Med ett halvt år bakom sig som tränare för BK-46:s handbollsherrar är Andreas Rönnberg mer än nöjd. Han njuter för fullt av uppdraget och av framgången. Det här är jätteroligt, säger Rönnberg.

I våras steg Mikael Källman överraskande åt sidan från uppdraget som huvudtränare för BK-46:s herrlag i handbollsligan. Andreas Rönnberg tog över som spelande tränare.

Rönnberg säger att han kände sig lite osäker när säsongen körde i gång i höstas.

- Jag har aldrig gjort det här tidigare och visste kanske inte riktigt vad det skulle innebära.

Jag är jättenöjd och supermotiverad över att få vara tränare för BK-46― Andreas Rönnberg, handbollstränare

Nu har han fungerat som spelande tränare för BK-46:s ligalag i handboll och ser positivt på uppdraget.

- Jag är jättenöjd och supermotiverad över att få vara tränare för BK-46. Det är jätteroligt att jobba med våra spelare och dessutom har vi börjat säsongen riktigt bra, säger han med ett brett leende.

Andreas Rönnberg viftar med pekfingret.
Under matchens gång lever Andreas Rönnberg kraftigt med. Andreas Rönnberg viftar med pekfingret. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,tränare,handbollstränare,Andreas Rönnberg,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland

Att få honom att hitta någonting negativt i det första halvåret som tränare är svårt, rent av omöjligt.

- Några små detaljer kanske. Det kanske finns något träningspass man kunde ha lagt upp på ett lite annat sätt, men det finns inga större grejer som skulle ha varit negativa, säger Rönnberg som fyller 36 år genast efter jul.

Gedigen spelarkarriär som stöd

Då vi träffas för intervjun i Karis idrottshall, som i två och ett halvt år varit hans hemmahall igen, pågår det en skolhandbollsturnering i hallen.

Katarinaskolans pojklag från Karis spelar mot Granhultsskolan från Grankulla. Rönnbergs blick följer med matchen.

Han känner igen flera av spelarna i Karisskolans lag.

- Den där pojken har jag inte sett i BK, men de flesta spelar nog i våra juniorlag, konstaterar Rönnberg.

Tillbaka till intervjun om Andreas Rönnbergs tankar om hans första halvår som tränare för ett ligalag i handboll.

Rönnberg, som kallas Gea av de flesta, har förutom i BK-46 spelat flera säsonger i Spanien, Tyskland och Norge och i den inhemska storklubben Cocks i Riihimäki.

Andreas Rönnberg pekar leende.
Andreas Rönnberg är inte den tränare som skriker och gormar. Andreas Rönnberg pekar leende. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,tränare,handbollstränare,Andreas Rönnberg,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland

Han har givetvis samlat på sig en massa såväl praktisk som teoretisk kunskap om handboll under sin långa spelarkarriär. Som tränare gäller det att förvalta all kunskap och ge den vidare till lagets spelare.

- Jag tycker att jag har lyckats tillföra spelglädje till laget. Jag märker att killarna har roligt både på träningar och i matcherna. Det är kanske den största förändringen från i fjol.

Skriker eller gormar inte

Rönnberg är sannolikt en väldigt uppskattad och respekterad person i BK:s omklädningsrum. Därför är det ganska klart att han väldigt sällan eller aldrig är tvungen att höja rösten till spelarna.

- Det är klart att jag emellanåt är tvungen att säga till killarna att det inte får se ut så här, men det är inte min stil att stå och skrika och gorma. Det mesta går att lösa tillsammans.

Rönnberg säger att BK-46 har en stark och bred spelartrupp. Han har till exempel hård konkurrens om speltid bland 9-meters spelarna, den position han oftast själv också spelar.

- Vi har till och med så många spelare för de positionerna att alla inte alltid kan få speltid.

Konkurrensen ser Rönnberg endast som en positiv sak.

- Det gäller att få spelarna att inse att det är så. Det gäller för spelarna som inte fått speltid att bita ihop, komma igen och visa att man är värd speltid, säger han.

Ser sig som en joker

Det var redan innan säsongen började oklart hur mycket Rönnberg själv skulle spela eller om han skulle koncentrera sig helt och hållet på tränandet.

- Jag har sett på det som så att jag är en liten joker. Som läget är nu vinner vi ju matcherna och vi har tillräckligt många 9-meters spelare.

- Det känns för mig att det är onödigt för mig att ta alltför mycket speltid så länge det här funkar bra.

BK-46:s Andreas Rönnberg skjuter ett hoppskott och två Dickenspelare försöker hindra.
Andreas Rönnberg i farten i en match mellan BK-46 och Dicken i april 2018. (Arkivbild) BK-46:s Andreas Rönnberg skjuter ett hoppskott och två Dickenspelare försöker hindra. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,Karis,Raseborg,Västnyland,Bk-46 (Handboll),Dicken,andreas rönnberg

Rönnberg tillägger att han haft lite problem med ena knät under hösten. Också mot den bakgrunden känns det rätt att han inte själv spelar.

Efterlyser hårdare juniorträning

Han säger att han gärna skulle se att finländska handbollsjuniorer skulle få bättre coachning i försvarsspel.

- Där ser jag brister, inte minst om man jämför med utländska lag. Utländska lag spelar mer fysiskt och det lär de sig redan som juniorer, säger Rönnberg och ger en liten känga till juniorträningen i BK-46 och i Finland överhuvudtaget.

Andreas Rönnberg.
Andreas Rönnberg har bred erfarenhet och en utomordentlig spelblick. (Arkivbild) Andreas Rönnberg. Andreas Rönnberg,handboll,BK-46

Det känns naturligt att jobba som tränare, säger han och konstaterar att han för tillfället känner sig aningen splittrad eftersom han också spelar lite i laget.

- Jag ser nog kanske fram emot att bara få koncentrera mig på att träna ett lag. Då kan jag ge den uppgiften hundra procent av min energi. Nu finns risken att de här två rollerna lite glider in i varandra.

Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare.
Andreas Rönnberg trivs tillsammans med sina spelare och andre tränaren Timo Oksanen (längst till vänster). Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare. Bild: Patric Westerlund / Yle handboll,handbollsspelare,tränare,handbollstränare,Andreas Rönnberg,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,timo oksanen

Rönnberg säger att han fått stort stöd av lagets andre tränare Timo Oksanen. Samarbetet dem emellan har löpt riktigt bra.

- Jag kände ju Timo från tidigare men har lärt känna honom bättre nu. Han tillför mycket med sitt lugn och sitt kunnande. Han har också varit ett bra bollplank hela tiden.

Just nu är jag nöjd och glad att jag har fått den här möjligheten att träna BK:s ligalag. Jag hoppas att jag får en fortsättning här― Andreas Rönnberg, tränare

Medan vi pratar om framtiden och huruvida Andreas Rönnberg har målsättningar eller drömmar på en tränarkarriär utomlands följer vi med ett öga med Katarinaskolans match.

- Just nu är jag nöjd och glad att jag har fått den här möjligheten att träna BK:s ligalag. Jag hoppas att jag får en fortsättning här.

- Jag tar ett steg i taget. Sedan när jag är lite äldre får jag överväga hur mycket tid jag är villig att offra och vara borta från familjen, tiden får visa, säger han.

Intervjun är över, vi skakar hand med varandra säger hejdå och kastar en blick mot resultattavlan: Katarinaskolan besegrar Granhultsskolan med siffrorna 16-12. Heja Karis!

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland