Hoppa till huvudinnehåll

Houtskärsborna verkar vara överens: "Träsk skola ska vara i Träsk"

Träsk skola i Houtskär.
Träsk skola i Houtskär. Bild: Lotta Sundström / Yle Houtskär,träsk skola

Träsk skola i Houtskär med klasserna 1-6 är för tillfället utrymd. Sedan början av läsåret är skolans elever och lärare tillfälligt inhysta i församlingshemmet i Näsby.

Skolhuset i Träsk är i dåligt skick, och just nu funderar man på var skolan ska finnas i framtiden.

Alternativen som utreds är att bygga en helt ny byggnad med skola och daghem i Träsk, att renovera nuvarande Träsk skola som står tom, eller att bygga en allaktivitetsbyggnad i Näsby där skolan skulle vara hyresgäst hos församlingen.

Bland ortsborna, och speciellt bland föräldrarna till skolans elever, verkar det finnas få som är intresserade av att flytta skolan till Näsby. På senaste fullmäktigemötet i Pargas överräckte tidigare elever i Träsk en namninsamling till ordförande. Över 300 personer hade skrivit under namninsamlingen för att ha skolan kvar i Träsk.

Träsk skola i Houtskär.
Klassrummen i Träsk skola står tomma. Träsk skola i Houtskär. Bild: Lotta Sundström / Yle Houtskär,träsk skola

Stadsfullmäktigeledamot och områdesnämndens ordförande Christer Friis (SFP) anser att Träsk är den rätta platsen för Houtskärs skola. En av orsakerna som många Houtskärsbor som Yle Åboland pratat med lyfter fram är skolgården och miljön kring gårdsplanen.

Skolgården har byggts upp under årens lopp. Med hjälp av ett danaarv har man kunnat skaffa en hel del lekredskap. Intill skolan finns en idrottshall och en liten utomhusarena.

Sandplanen görs om vintrarna till en skridskobana. Bakom skolan finns ett skogsområde med motionsspår där det skidas på vintern om det finns snö.

- Det att man skulle lämna allt det här för en leråker i Näsby, det har jag inte ännu fått i mitt sinne att gå ihop. Vi har lagt ner en massa pengar i det här, och så skulle man bara lämna det. Varför, det vet jag inte, säger Friis.

Träsk skola i Houtskär.
Miniarenan vid Träsk skola. Träsk skola i Houtskär. Bild: Lotta Sundström / Yle Houtskär,minarena
Idrottshallen vid Träsk skola i Houtskär.
Idrottshall vid Träsk skola. Idrottshallen vid Träsk skola i Houtskär. Bild: Lotta Sundström / Yle Houtskär,bollhall

Friis beskriver Träsk som en knutpunkt när det gäller den interna trafiken.

- Det är lätt att lämna av de barn som transporteras med buss och bil här, också högstadieskjutsen går förbi Träsk. Det att här skulle vara både skola, förskola och dagis, rent kommunikationsmässigt skulle det vara den bästa platsen. Också ur miljöbelastningssynpunkt, som vi också ska tänka på.

Fullmäktigeledamot Johanna Tengström från Houtskär anser också hon att skolan ska vara i Träsk. Tengström är förälder till en tidigare, en nuvarande, och en blivande elev i Träsk skola. Hon ser många fördelar med Träsk, bland annat skolgården och bollhallen.

- Nybygge eller renovering, det vet jag inte, men jag undrar nog hur allvarligt det är och om det verkligen inte skulle gå att fixa.

Johanna Tengström.
Johanna Tengström. Johanna Tengström. Bild: Lotta Sundström / Yle person,johanna tengström

Tengström vill helst se att skolan har en egen byggnad också i framtiden.

- Att vara hyresgäst i ett allaktivitetshus låter väldigt främmande. Jag tycker nog att staden ska äga sina egna skolor. Och att börja dela med församlingen, det känns inte rätt för mig. Om många aktörer ska ha tillgång till huset, vem är det då i första hand som är den som bestämmer och vems villkor går man efter?

Tengström är inte heller pigg på tanken att skolan skulle finnas i ett hus där flera olika instanser skulle ha verksamhet.

- Barnen har rätt till sin integritet så det är mycket att tänka på, jag är inte riktigt för det.

Anja Karlgren.
Anja Karlgren. Anja Karlgren. Bild: Lotta Sundström / Yle person,anja karlgren

Anja Karlgren är förälder till tre barn i houtskär. Karlgren gillar inte tanken om att skolan skulle vara hyresgäst hos församlingen.

- Jag tycker först och främst att staden och församlingen ska hållas åtskilt. Skolan ska inte vara hyresgäster hos församlingen. Sedan så tycker jag att skolan ska vara iTräsk, säger Karlgren och hänvisar till skolmiljön där hon anser det finns allt eleverna behöver.

- Om det ska bli ett nybygge eller om det går att renovera den befintliga byggnaden kan jag inte ta ställning till, bara det blir i Träsk.

Karlgren är mycket skeptisk till en skola i Näsby, och säger att de lokaler man tänkt att skolan kunde utnyttja inte är lämpliga.

- Det står i pappren att här finns en gymnastiksal, den är väl från 70-talet och den är inte lämpad för barn. Det står också att det finns en slöjdsal, den är inte heller lämpad för barn. Ska barnen åka taxi till bollhallen då de ska ha gymnastik?

Träsk skola i församlingshemmet i Houtskär.
Träsk skola finns tillfälligt i församlingshemmet. Träsk skola i församlingshemmet i Houtskär. Bild: Lotta Sundström / Yle Houtskär,träsk skola i församlingshemmet

Karlgren tycker det är viktigt att skolhuset är en skola och ingenting annat.

- Det här allaktivitetshuset som det talas om, det vill vi inte ha. En skola ska vara till för eleverna och lärarna. Det ska inte ränna en massa andra människor där, även om det är efter skoltid. En skola ska vara en skola.

Karlgren hoppas att de förtroendevalda som ska fatta ett beslut om Träsk skolas framtid tar sig tid att åka till Houtskär och bekanta sig med lokala förhållanden.

- Ska man ta ett beslut i den här frågan, så bör man nog komma ut och titta på området i Träsk och området i Näsby. För det som står till pappers behöver inte nödvändigt vara verkligheten. Och så önskar jag verkligen att de kommer ut och lyssnar till oss som bor här i Houtskär och blir drabbade av det här.

Ramona Pettersson.
Ramona Johansson. Ramona Pettersson. Bild: Lotta Sundström / Yle person,ramona petterson

"Det är självklart att skolan ska vara i Träsk"

Ramona Johansson är förälder till två av de drygt 20 eleverna i Träsk skola. För Johansson är Träsk det självklara valet, så självklart att hon inte förstår varför man ens diskuterar något annat alternativ.

- Utgångspunkten ska vara vilket som är mest ändamålsenligt för dem som använder skolan, det vill säga elever och lärare. För min del är det helt solklart att det är Träsk som är det absolut enda alternativet egentligen. Där ska skolan vara, också i framtiden, slår Johansson fast.

- Jag är nog mycket fundersam till varför man överhuvudtaget ska ha den i Näsby. Jag förstår egentligen inte varför man alls diskuterar det alternativet. Det är självklart att skolan ska vara i Träsk.

Johansson ser inte några fördelar med att flytta skolan till Näsby där skolan nu tillfälligt huserar.

- Jag har inte ännu sett några planer eller ritningar som skulle övertyga mig om att Näsby skulle vara ett likvärdigt alternativ. Jag anser nästan att man vinklat det till Näsbys fördel, tyvärr.

Träsk skolas tillfälliga lokaler i Houtskär.
Församlingshemmet i Näsby. Träsk skolas tillfälliga lokaler i Houtskär. Bild: Lotta Sundström / Yle Houtskär,träsk skola i församlingshemmet

Liksom Karlgren tycker också Johansson att slöjd- och gymnastikutrymmen i Näsby är olämpliga.

- Att man ifall av ett tillbygge vid daghemmet fortsättningsvis skulle kunna använda skärgårdsskolans lokaler för slöjd och gymnastik, då ska man också vara medveten om att de lokalerna inte är jämförbara med till exempel bollhallen i Träsk. Då är man fortsättningsvis beroende av taxiskjutsar från Näsby till Träsk för gymnastik- och slöjdlektioner.

Vilken är din hälsning till beslutsfattare?

Jag hoppas man beaktar att vi har haft och fortfarande har fina miljöer kring både skolbyggnaden i Träsk och daghemsbyggnaden i Näsby, och att man inte nödvändigtvis behöver slå dem samman. Och så hoppas jag att Träsk skola fortfarande finns i Träsk. Helst som ett nybygge, men om man kan garantera en frisk skola så är renovering okej. Jag är lite tveksam, utan att vara mera insatt i problematiken.

Örjan Ohls.
Rektor Örjan Ohls. Örjan Ohls. Bild: Lotta Sundström / Yle person,örjan ohls

Kompromisser inte optimala för skolan

Örjan Ohls är rektor för Träsk skola. Enligt Ohls är miljön utanför skolan jätteviktig. Med tanke på det säger Ohls att det är mycket som talar för placeringen i Träsk.

- Där finns allt sådant som stöder vår verksamhet. Vi har haft ganska mycket uteskola och det finns jättebra möjligheter till det, så det talar för en placering där.

- Det andra som vi tycker är jätteviktigt är att en byggnad där man har en skola behöver vara planerad utifrån att den ska vara en skola. Nu pratas det ju mycket om det här allaktivitetscentret som skulle byggas här i Näsby. Den farhågan som vi har är att det blir mycket kompromisser som inte är optimala för skolan. Att det finns så många intressen och att det inte är så intressant att lyssna på vad vi behöver, säger Ohls.

Finns det något positivt med en skola i Näsby?

- Ser man på placeringen finns det vissa fördelar. Bland annat att vi här har nära till stranden och till biblioteket.

- Sedan är det förstås en ekonomisk fråga, det är ju väldigt långt sådant som bestämmer. Får man med en extern finansiär som kan göra det möjligt att bygga någonting som kanske inte annars skulle vara möjligt, så är det ju alltid ett plus, konstaterar Ohls.

Efter ett föräldramöte står det klart för rektorn vilken den allmänna åsikten i skolfrågan är bland elevernas föräldrar.

- De allra flesta vill nog att skolan ska ligga i Träsk. På vårt senaste föräldramöte ville 100 procent av de som var närvarande att skolan placeras i Träsk. Det var ingen fråga om.

Träsk skola i Houtskär.
Skolgården i Träsk får mycket beröm av föräldrar till elever och andra Houtskärsbor. Träsk skola i Houtskär. Bild: Lotta Sundström / Yle Houtskär,träsk skola

Ohls hoppas på en fungerande lösning där man utgår från skolans behov i första hand, och inte från externa finansiärers behov.

- Jag säger inte att de inte skulle gå att kombinera, men man behöver nog tänka efter ordentligt, säger Ohls.

Ohls tror inte det skulle vara problematiskt för skolan att hyra in sig hos en församling.

- Att man skulle reagera på att det är en byggnad där man också har kyrklig verksamhet, det tror jag inte. Åtminstone vad jag har förstått skulle den här byggnaden inte vara en sådan byggnad där det finns kyrkliga symboler. Det är en byggnad som vilken annan byggnad som helst, så det tror jag inte är ett problem.

Houtskärsbor i Näsby.
Annika Brunström-Vilén, Anette Lindell och Jenni Öhman med dottern Annie. Houtskärsbor i Näsby. Bild: Lotta Sundström / Yle person,Jenny Öhman

Anette Lindell bor på Mossala. Lindells sjuåriga dotter började skolan i höstas.

- Redan innan skolan började i höstas såg hon jätte mycket fram emot att få vara i Träsk där bollhallen finns och de har jättefina klätterställningar. Hon har ju varit på besök och visste att där är det jätteroligt att vara. Besvikelsen då hon fick reda på att de skulle vara vid folkhögskolan var stor då där inte finns någon skolgård.

Lindell lyfter fram att eleverna i nuläget måste vänta på en rastvakt för att korsa vägen utanför församlingshemmet för att kunna leka på andra sidan gatan. Bakom församlingshemmet finns vatten, så ansvaret som ligger på rastvakterna som ska hålla reda på eleverna är stort, säger Lindell.

- Var annanstans i Pargas stad skulle det tillåtas att vägen går utanför skoldörren? frågar sig Lindell.

Lindell hoppas eleverna ska kunna återvända till Träsk, och Jenni Öhman håller med.

- Jag tycker att Träsk skola ska finnas i Träsk, där den funnits hittills, för det finns ingen bättre plats på Houtskär för tillfället. Där finns allting som skolan och eleverna använder. För tillfället känns det inte som om stadsmännen lyssnar på oss, säger Öhman.

Också Annika Brunström-Vilén tycker att Träsk är rätt plats för skolan.

- Att skolan skulle finnas i anslutning till daghemmet, eller att hyra in sig i lokaler, låter alldeles vansinnigt eftersom det finns ett fungerande skolkomplex.

Brunström-Vilén anser att det enda vettiga skulle vara att renovera Träsk skola.

- Mögel, det kan man ju alltid diskutera. Hur mycket finns det egentligen? Vad finns det för garantier att det inte uppstår mögel i ett nytt hus? Det brukar ju inte vara ovanligt i dagens läge, att man upptäcker mögel i nya hus efter tre till fem år.

tre kvinnor, två yngre och en äldre står framför en digital skärm
Fullmäktiges ordförande Tarja Rinne (sfp) tog emot en namninsamling som överräcktes av Anna-Maria Mårtensson och Wilma Karlgren. tre kvinnor, två yngre och en äldre står framför en digital skärm Bild: Yle/Lotta Sundström skolelever,Pargas,Houtskär,tarja rinne

Då Yle Åboland besöker Houtskär och träffar ortsbor är det ingen som verkar ha mycket till övers för ett skolbygge i Näsby.

Är det ingen som är för en skola i Näsby, var finns de personerna?

- Du hittar dem nog säkert om du går och frågar i stadshuset i Pargas, svarar Brunström-Vilén.

Men inte här på byn?

- Jag har nog inte hört någon som skulle vara för det. Jag har inte heller hört någon som skulle vara för att man bygger skolan i samband med daghemmet, eller för eventuellt hyreskontrakt med tredje part. Det verkar också galet, för talar man om hyreskontrakt på 30 år, då är det nog vettigare att reparera fastigheten i Träsk.

Flera av de ortsbor Yle Åboland pratar med uttrycker frustration över Pargas stad och anser att de inte blivit hörda i skolfrågan.

Stadens fastighetschef Seppo Pihl uppger att det kommer att ordnas ett möte kring skolfrågan i Houtskär i början av januari. Det är ett öppet möte där staden informerar om de olika alternativen och invånare har möjlighet att ställa frågor och ge sin syn på saken.

Före mötet kommer Träsk skolas konstruktioner att undersökas närmare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland