Hoppa till huvudinnehåll

Ingen vit jul i Österbotten

Tonttu seisoo kiven päällä selkä kameraan ja katselee metsään.
I medeltal är sju av tio jular vita i Österbotten. Tonttu seisoo kiven päällä selkä kameraan ja katselee metsään. Bild: Ilkka Klemola / YLE Tomte,jul,Metsä

Vädret fortsätter milt. Julen blir sannolikt grön-grå i Österbotten i år.

Julaftonsvädret i Österbotten blir troligen blött och grått med en temperatur på omkring noll grader.

Än så länge är det svårt att säga i vilken form nederbörden kommer, men sannolikt rör det sig om snöblandat regn eller regn.

En liten chans finns att nederbörden byter form till snö senare under julaftonskvällen. Den bedömningen gör Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Sini Tenhunen.

I medeltal är sju av tio jular vita i Österbotten, men i år får vi alltså se fram emot en snöfattig jul.

Kaksi ihmistä kulkee metsän keskellä lumista maantietä pitkin
De senaste två jularna har varit vita i Österbotten Kaksi ihmistä kulkee metsän keskellä lumista maantietä pitkin Bild: Riikka Pennanen / Yle friluftsliv,snö,vinter,naturvandring

I fjol hade vi cirka fyra centimeter snö och 2017 var också en vit jul med ungefär tre centimeter snö. Men under jularna 2016 och 2015 hade vi bar mark.

Riktigt snörika jular har vi också haft under de senaste 20 åren. Jularna 2001 och 2002 hade vi också på våra breddgrader över 30 centimeter snö.

Senast vi hade en snörik jul var julen 2012 då vi hade omkring 20 centimeter snö i Österbotten.

Dåligt väglag på onsdag

December månad har hittills varit mild väderleksmässigt och vädret fortsätter alltså milt den närmaste tiden.

I morgon, onsdag, kommer ett nytt lågtryck in över oss vilket ger en del nederbörd i form av snöblandat regn, regn och snö.

Det rör sig ändå om ett rätt kortvarigt lågtryck och största delen av nederbörden kommer under eftermiddagen.

Om nederbörden kommer som snö kan det röra sig om mellan 2-5 centimeter snö. Om den kommer som snöblandat regn blir det kvar bara någon centimeter på marken, tror meteorolog Tenhunen.

I södra Finland når vindarna stormstyrka till havs under onsdagen och också på land kommer det att blåsa hårt där. Den här gången skonas västkusten från hårda vindar.

Men Meteorologiska institutet varnar för att väglaget i hela landskapet Österbotten från och med onsdag fram till torsdag är dåligt på grund av den nederbörd som kommer.

Snart blir det ljusare igen

På torsdag kan man i Österbotten se fram emot en solig dag. Temperaturen är också då kring noll grader. Efter torsdagens solbad kan det igen dröja en tid innan solen visar sig på nytt.

Soluppgång över ett istäckt Metviken i Vasa.
På torsdag skiner solen. Soluppgång över ett istäckt Metviken i Vasa. Bild: Yle / Anna Kurtén Metviken

Den här veckan är också årets mörkaste vecka. Nu är dagens längd som kortast - kring 4 timmar och 40 minuter.

Årets kortaste dag, det vill säga vintersolstånd, blir det på söndagen den 22 december. Då har vi i Vasa dagsljus i 4 timmar och 39 minuter.

Efter det svänger det och vi får igen småningom längre dagar. Till en början kommer det ungefär en minut till per dag.

Artikeln uppdaterad 17.12.2019 klockan 16.14, Meteorologiska har ändrat sin varning för väglaget på onsdag från mycket dålig till dålig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten