Hoppa till huvudinnehåll

Ishockeyligan tar krafttag mot huvudtacklingarna – längre avstängningar att vänta

Patrik Puistola förs ut på bår.
Patrik Puistola skadade sig efter en huvudtackling av Panu Mieho i början av december. Mieho fick en avstängning på fyra matcher. Patrik Puistola förs ut på bår. Bild: Hannu Luostarinen / All Over Press Patrik Puistola

Höstsäsongen i den inhemska ishockeyligan har kantats av flera huvudtacklingar. Som en följd av detta väljer FM-ligans styrelse att skärpa straffen – från och med morgondagens matcher ligger minimiavstängningen för en huvdtackling på fem matcher.

Enligt ligans webbplats har det hittills under denna säsong förekommit 29 huvudtacklingar, jämfört med 98 under hela den förra säsongen.

En utveckling som FM-ligans styrelse tycker att är i rätt riktning, men inte tillräcklig snabb. Därför beslutade styrelsen i går bland annat att skärpa straffen för huvudtacklingarna.

På ligans webbplats presenteras en rad beslut som börjar gälla från och med onsdagens matcher. För det första ska straffen för huvudtacklingar bli hårdare.

Alla huvudtacklingar som har lett till matchstraff kommer att ge en avstängning på minst fem matcher i framtiden. Det maximala straffet som ligans disciplinära delegation kan ge är 60 matcher eller nio månader.

Anton Stråka flyger bakåt efter att ha tacklats av Ville Varakas.
Ville Varakas stängdes av sex matcher i september efter att ha tacklat JYP:s Anton Stråka i huvudet. Anton Stråka flyger bakåt efter att ha tacklats av Ville Varakas. Bild: Matti Raivio/All Over Press Ville Varakas,Anton Stråka

Dessutom införs en expertgrupp som ska planera regeländringar och -tolkningar som främjar tryggheten på isen. Expertgruppen kommer att bestå av representanter för spelare, tränare och domare.

Därtill är det från och med nu obligatoriskt för alla ligaklubbar att upprätthålla register över skador.