Hoppa till huvudinnehåll

Polisen använde tårgas mot demonstranter i Paris – åtminstone 615 000 personer deltog i ny riksomfattande massdemonstration

Hav av människor i Paris under jättedemonstration mot pensionsreform. Flera håller upp banderoller och flaggor.
Strejker har pågått sedan 5.12. Hav av människor i Paris under jättedemonstration mot pensionsreform. Flera håller upp banderoller och flaggor. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Paris,demonstration

Demonstranter har än en gång intagit gatorna i Paris och i andra franska städer för att protestera mot president Emmanuel Macrons pensionsreform.

Enligt franska myndigheter deltog 615 000 demonstranter landet över. Demonstrationer har ägt rum i 80 städer, rapporterar tidningen Le Monde.

I Paris var demonstranterna 76 000 till antalet. Dagens demonstration är den andra massdemonstrationen sedan 5.12 då demonstrationerna inleddes.

Trots att demonstrationerna förlöpt förhållandevis lugnt rapporterar nyhetsbyrån Reuters att polisen i Paris har använt tårgas för att skingra demonstranter som kastat föremål mot kravallpolisen. Polisen bötfäller också de demonstranter som vägrar lämna platsen.

Störningar i kollektivtrafiken har förekommit på flera håll i landet, och facket CGT har meddelat att man brutit strömmen i omkring 90 000 hushåll. Facket hotar att fortsätta med strömavbrotten ifall inte regeringen möter dess krav.

Demonstranter håller upp plakat med bilder på en brinnande president Macron under protester i Paris.
Demonstranterna håller i plakat med budskap som till exempel: Våra rättigheter till varje pris. Demonstranter håller upp plakat med bilder på en brinnande president Macron under protester i Paris. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,demonstration,Paris

Frankrikes premiärminister Edouard Philippe är trots det inte beredd att dra tillbaka reformen, enligt nyhetsbyrån AFP.

De landsomfattande strejkerna är inne på sin trettonde dag, men regeringen har tillsvidare inte gått med på att dra tillbaka pensionsreformen. Reformen ska förenkla pensionssystemet men kritiseras i och med att pensionsåldern höjs för många. Flera skulle också få mindre pension än de får nu.

I den första massdemonstrationen den 5 december deltog omkring 800 000 personer, och protesterna eskalerade i våldsamheter på flera håll i landet.

Källor: Reuters, Le Monde, AFP