Hoppa till huvudinnehåll

USA:s kongress godkände sanktioner mot företag som arbetar med gasledningen Nordstream 2

Maakaasuputkia varastoituna Nordstream 2-projektin satamassa Lappohjassa etelä-Suomessa.
Arkivbild på naturgasrör i hamnen för Nordstream 2-projektet i Lappvik. Maakaasuputkia varastoituna Nordstream 2-projektin satamassa Lappohjassa etelä-Suomessa. Bild: Sasha Silvala / YLE Nord Stream,Östersjön,naturgas

I USA har kongressen godkänt sanktioner mot företag, som arbetar med gasledningen Nordstream 2. Senaten röstade om sanktionerna i kväll finsk tid.

Kongressledamöterna menar att projektet skulle gynna den ryske presidenten Vladimir Putins regim, och öka Rysslands inflytande i Europa.

Den ryska statens gasbolag Gazprom är den största ägaren i gasledningen.

Sanktionerna väntas främst drabba det Schweiziska bolaget Allseas, enligt uppgifter till Yle Uutiset. Allseas har ansvarat för att sänka ned röret i havet.

Byggarbetet är på slutrakan, och det är osäkert ifall sanktionerna nu kommer att drabba slutförandet av projektet. Som det ser ut nu kommer inte beslutet att drabba projektets finansiärer, som det tyska bolaget Uniper där finska Fortum är delägare.

Källa: STT

Artikeln kompletterades 17.12 klockan 21:45 med uppgifter om att sanktionerna osannolikt påverkar projektets finansiärer.