Hoppa till huvudinnehåll

Borgå å får inga skyddsräcken trots olyckor

Borgå fotograferad från Mannerheimgatans bro
Det var här som mannen körde över kajkanten ner i Borgå å. Borgå fotograferad från Mannerheimgatans bro Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå å,åstrand

Skulle det vara skäl att installera skyddsräcken vid Borgå å? Den frågan är aktuell igen efter att en man körde över kanten på en skoter för personer med funktionsnedsättning och föll ner i ån natten till söndagen (15.12).

Den här gången fick olyckan ett lyckligt slut. Ett gäng ungdomar som såg olyckan sprang till en närbelägen restaurang där man tillkallade räddningsverket.

Ungdomarna lyckades hålla mannen flytande tills räddningsverket kom till platsen.

Mannen klarade sig helskinnad men fördes till Borgå sjukhus för kontroll.

Räddningsverket lyckades också med hjälp av dykare få upp skotern från ån.

Skoter för invalidiserad person
Olycksskotern stod parkerad under Mannerheimgatans bro ännu på måndag förmiddag. Skoter för invalidiserad person Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå å,skotrar,skoter

De flesta städer har inga räcken vid åar

Olyckan aktualiserar åter frågan varför det inte finns skyddsräcken vid Borgå å, åtminstone vid de platser där det rör sig mycket folk och där olycksrisken är högre.

Också i april 2016 skedde en liknande olycka då en man föll i ån – men på en annan plats än den nu aktuella olyckan. Mannen avled senare på sjukhuset.

Efter olyckan granskade stadens kommunteknik stränderna och kajerna vid ån för att undersöka möjligheterna att förse åtminstone vissa platser med skyddsräcken.

Kommunteknikchef Kari Hällström sa i december 2017 till Yle Östnyland att det är så här stränderna ser ut i de flesta städer där en å eller flod flyter igenom staden.

Han ansåg då att ett skyddsräcke sist och slutligen inte är någon lösning om man vill förhindra människor från att trilla i ån. Det går att ta sig över räcket om man så vill.

Man metar vid Borgå å
Kajkanten saknar helt räcken eller hinder, men räddningsutrustning finns tillgänglig. Man metar vid Borgå å Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå å,fiskare,kaj
Trafikmärke som varnar för kajkant
På platsen där olyckan skedde finns ett trafikmärke som varnar för öppen kajkant. Trafikmärke som varnar för kajkant Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Borgå å,trafikmärken,Vägmärken,kajkant

"Tillsvidare har vi inte planer på att sätta upp räcken"

Kari Hällström är fortfarande av samma åsikt.

– Det har satts upp hinder för att förhindra bilar från att rulla ner i ån, men åtminstone tillsvidare har vi inte planer på att sätta upp räcken, säger Hällström.

Att sätta upp räcken runt ån skulle vara ganska dyrt och ett omfattande arbete eftersom strandkanten är lång.

Att välja ut bara vissa ställen som skulle behöva räcken är svårt eftersom det rör sig människor längs med hela åstranden.

Dessutom finns det en risk för att någon klättrar upp för att sätta sig på räcket och trillar i ån på det sättet.

Räcken skulle ändra på åns karaktär och användning― Kommunteknikchef Kari Hällström

Om man stängslar in ån skulle den inte vara lika lätt att nå, på gott och ont. Det skulle bli svårare för båtförare att ta sig i land.

– Just där olyckan hände finns de så kallade båtplatserna för skärgårdsbor. Där får båtfarare förtöja sina båtar för några timmar medan de sköter ärenden på land, säger Hällström.

Borgå å har varit en viktig farled i många hundra år och man vill inte hindra den från att vara det i fortsättningen också.

Det är en svår balansgång, att å ena sidan hindra folk från att falla i men samtidigt hålla ån nära och tillgänglig.

– Räcken skulle ändra på åns karaktär och användning, säger Hällström.