Hoppa till huvudinnehåll

FC HIK:s nya ordförande Mauri Forsblom: Målet är att ha ett lag med egna juniorer i division 3

Porträttbild på Mauri Forsblom.
Mauri "Maukka" Forsblom tar över som ordförande för fotbollsföreningen FC HIK i Hangö. Porträttbild på Mauri Forsblom. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Hangö,Hangö IK,Västnyland,ordförande,Fotograf,fotboll,Journalist,fc hik

I slutet av november valde Hangöföreningen FC HIK Mauri Forsblom till ny ordförande. Som alla nyvalda ordförande har också Forsblom visioner om hur klubben ska utvecklas.

Mauri Forsblom blev i somras tillfrågad om han är intresserad av att ta över som ordförande för FC HIK.

Forsblom efterträder Fredric Berglund som varit ordförande i föreningen i ett par års tid. Forsblom tar över ordförandeskapet vid årsskiftet.

Han säger att han blivit mer och mer intresserad av hur man ska driva en fotbollsförening.

- Det handlar inte bara om hur högt representationslaget ska spela utan det handlar också om hurdan grunden är i en klubb.

Jag har många frågor i mitt huvud just nu, så det är lite för tidigt för mig att säga hur FC HIK mår för tillfället― Mauri Forsblom, FC HIK

FC HIK har nu en bra och driftig styrelse med några nya medlemmar, säger han.

- Jag har många frågor i mitt huvud just nu, så det är lite för tidigt för mig att säga hur FC HIK mår för tillfället. Fredric Berglund har fört föreningen åt rätt håll.

Hicken ska klara sig med egna juniorer

Forsblom säger att fotbollsföreningar i regel har två alternativ.

- Antingen så har man egna juniorer som spelar i A-laget eller så har man en rik person som pumpar in pengar i klubben, säger Forsblom och räknar upp en rad finländska föreningspampar som leder ligaklubbar.

- Det går inte att driva en förening på det sättet att man tror att man får in pengar hur länge som helst från olika sponsorer.

Tom Enberg, FC HIK
Tom Enberg, 49 år, har spelat flest matcher i FC HIK:s representationslag. Tom Enberg, FC HIK Bild: Yle/ Bubi Asplund hik-fotboll

Forsblom konstaterar att inget lag i Finland har tillräckligt mycket i biljettintäkter.

- Vi har heller inga tv-intäkter på det viset och det här betyder att alla pengar måste komma från sponsorerna.

- Hicken är nog en sån förening som ska klara sig med egna juniorer.

Strategi för åren 2020-2025

I höstas föll FC HIK:s herrlag till division 4, men nya ordföranden Mauri Forsblom tycker att Hicken inom loppet av några år borde spela i division 3 med ett lag som består av egna juniorer.

- Vi ska börja jobba med en ny strategi som sträcker sig över åren 2020-2025. En av prioriteringspunkterna i den strategin är representationslaget.

De övriga sakerna FC HIK prioriterar i strategin är juniorverksamheten, ekonomin, utbildning och föreningsutveckling.

FC HIK - EBK 22.7.2014
FC HIK spelade många år i division 3. (Arkivbild) FC HIK - EBK 22.7.2014 Bild: Yle/ Bubi Asplund fc hik

I dagens läge har Hicken omkring 80-90 juniorer i olika åldrar. Många föreningar inom olika sporter talar om konkurrens mellan sporter och föreningar.

Hangö kämpar med en väldigt låg nativitet, men Mauri Forsblom gömmer sig inte bakom det. Snarare tvärtom. Forsblom menar nämligen att det nog finns barn där ute.

- Hicken ordnade nyligen en fotbollsskola och fick 30 nya juniorer, flickor och pojkar, med i verksamheten. Och alla de barnen fortsätter att spela fotboll.

Barn spelar fotboll under Östersjö cup 2015.
Hickens nya ordförande säger att det finns tillräckligt med barn för att upprätthålla fotbollsverksamhet i Hangö. Bilden är från juniorturneringen Östersjö cup år 2017. Barn spelar fotboll under Östersjö cup 2015. Bild: Yle/ Robert Ehrnsten fotboll,fotbollsspelare,Hangö,Västnyland,juniorturnering

Hickens nya ordförande säger att varje förening är just så bra som dess styrelse är. Han konstaterar att Hickens nya styrelse får se sig i spegeln om fem år om läget i föreningen inte är bättre än vad det är nu.

Forsblom låter väldigt bestämd då han säger att Hicken på kort sikt ska ha minst 100-120 juniorspelare i fem eller sex olika lag.

Förutom Forsblom sitter också Kristian Järvinen, Mikael Alopaeus, Harry Ojala, Aki Wiinamäki och Mikael Österlund i styrelsen för FC HIK.