Hoppa till huvudinnehåll

Fiat och Peugeot går ihop – blir världens fjärde största biltillverkare

Fiatfabrik i Turin, Italien.
Fiatbilar av modellen Punto rular av produktionsbandet i en bilfabrik i Turin, Italen år 2009. Fiat köpte Chrysler 2012 och går nu ihop med Peaugeot, eller Group PSA. Fiatfabrik i Turin, Italien. Bild: /All Over Press Fiat,Fiat Chrysler Automobiles

Biltillverkarna Group PSA och Fiat Chrysler meddelade på onsdagen att de nu skrivit under ett fusionsavtal. Det är ännu oklart vad det nya företaget ska heta, men det kommer att bli världens fjärde största biltillverkare med 8,7 miljoner sålda bilar per år.

Biltillverkarna meddelade om fusionen i ett gemensamt pressmeddelande på onsdagen.

- Fiat Chrysler Atuomobiles och Group PSA har i dag skrivit under ett bindande fusionsavtal för att skapa den fjärde största globala biltillverkaren mätt i volym, och den tredje största mätt i vinst.

Enligt biltillverkarnas gemensamma meddelande kommer inga fabriker att stänga till följd av fusionen.

Över tio bilmärken under den nya koncernen

Bolagen säljer tillsammans 8,7 miljoner bilar per år.

Franska Group PSA äger Peugeot, Citroën, DS, Opel och Vauxhall. Den italienska biltillverkaren Fiat Chrysler tillverkar, förutom Fiat och Chrysler, också Alfa Romeo, Jeep, Dodge, Lancia och Maserati.

Tillsammans har företagen närmare 400 000 anställda och en omsättning på närmare 200 miljarder euro.

Group PSA och Fiat Chrysler meddelade också att det nya företaget kommer att kunna "kapitalisera på möjligheterna i den nya eran av hållbar mobilitet".

I praktiken kommer företagen att spara pengar på forskning och utveckling.

I en intervju för Svenska Yle tidigare i höstas sade Tero Kallio vid bilbranschens förening Autotuojat ja -teollisuus ry, att tillverkarna efter fusionen kommer att fokusera på att ta fram billigare hybrid- och elbilar.

Läs mera:

Varför går stora biltillverkare ihop och hur påverkar det konsumenterna? Expert: Målet är billigare elbilar

Ett av världens största bilföretag ser dagens ljus i och med en fusion mellan Fiat och Peugeot. Franska PSA och italienska FCA har i princip sagt ja till en fusion, nu finslipas detaljerna. Konsumenterna märker inte mycket av fusionerna - men de kan synas i priserna.