Hoppa till huvudinnehåll

Finansinspektionen har påfört S-Banken en avgift på närmare 1 miljon euro – anser att banken inte har gjort tillräckligt för att förhindra penningtvätt

S-Gruppens bank.
S-Banken ser mycket allvarligt på Finansinspektionens anmärkning, uppger banken. S-Gruppens bank. Bild: Nina Kaverinen/S-banken S-Bank,S-gruppen,banker

S-banken måste betala 980 000 euro eftersom den inte har gjort tillräckligt för att motsvara kraven i lagen om förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism. Också FIM Kapitalförvaltning får en varning.

Enligt Finansinspektionen har S-Banken inte heller samlat in tillräcklig information för kundkännedom av sina kunder. Därtill har bankens IT-system och processer varit bristfälliga, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Samtidigt får FIM Kapitalförvaltning en varning på grund av att bolaget inte har inhämtat tillräcklig information för kundkännedom av alla sina kunder.

FIM Kapitalförvaltning hör till S-Banken.

S-Banken tror inte att S-bonussamlare tvättar pengar

Jussi Sokka som har ansvar för juridiska ärenden vid S-Banken säger att banken ser mycket allvarligt på Finansinspektionens anmärkning.

– Även om vi inte håller med Finansinspektionen i alla avseenden så godkänner vi beslutet. Vi anser till exempel att de kunder som enbart har ett S-konto för att samla bonus, är en mycket mindre penningtvättsrisk än det normala, konstaterar Sokka i ett pressmeddelande.

S-Banken uppger att den har justerat sina processer på eget initiativ redan innan Finansinspektionens granskning.

Finansinspektionen granskar regelbundet företag för att kontrollera att deras rutiner för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism är tillräckliga.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes