Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Vägarna i dåligt skick i stora delar av landet, utrikesminister Haavisto svarade på frågor om barnen i al-Hol, kongressen i USA debatterar kring president Trumps riksrätt

På bilden syns USA:s president Donald Trump.
I dag avgörs det om Donald Trump ställs inför riksrätt. På bilden syns USA:s president Donald Trump. Bild: 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press Donald Trump

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt

Interpellationsdebatten om hjälpen till finländarna i al Hol-lägret i Syrien avslutades i riksdagen kvart över tre på morgonen i dag. Utrikesminister Pekka Haavisto gav till slut svar på de flesta frågor som oppositionen ställde. Enligt Haavisto är det barnens bästa som gäller och myndigheterna måste avgöra från fall till fall. Några riksdagsledamöter tolkade det som att det kan betyda att några mödrar tillåts komma trots att det inte finns några krav på att hjälpa dem.

Många vägar i Finland är i dåligt skick på grund av det fuktiga, milda vädret. NTM-centralen i Egentliga Finland slog larm om läget nyligen och sade att det råder brist på grus.
Samtidigt bereder sig myndigheterna på att de varma höstarna har kommit för att stanna på grund av klimatförändringen.

Den femte generationens mobiltelefonnätverk i Finland har blivit dubbelt så snabbt den här månaden. Ryssland har nämligen gått med på att låta finländska operatörer använda sig av vissa viktiga frekvenser, men det handlar bara om en preliminär överenskommelse. Myndigheten Traficom hoppas nå ett mer permanent frekvensavtal med Ryssland senast sommaren 2020, så att finländska operatörer inte tvingas göra 5G-nätverken hälften så snabba igen.

I dag samlas kongressen i USA för att debattera och troligen rösta om att väcka riksrättsåtal mot president Donald Trump. Trump åtalas för maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Om en majoritet röstar för åtalet, blir Trump den tredje presidenten i USA:s historia som riksrättsåtalas. De två tidigare var Bill Clinton 1998 och Andrew Johnson 1868. Vi listar fem saker som du behöver veta om riksrättsåtalet.

Väder

Det är mulet och det regnar eller snöar i hela landet. I söder är det några plusgrader, medan det mera norrut är minusgrader.

Till havs råder stormvarning på Finska Viken, Norra Östersjön, Ålands hav och Skärgårdshavet med vindar upp till 23 m/s. På Södra Bottenhavet varnas det för hård vind.

Läs också