Hoppa till huvudinnehåll

Rekordvärme i Australien – skogsbränderna fortsätter att förorena luften i Sydney

Två människor ser på solnedgången vid Bronte Beach i Sydney
Värmeböljan i Asutralien väntas fortsätta till fredag. Två människor ser på solnedgången vid Bronte Beach i Sydney Bild: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI Australien,värmebölja

På tisdagen upplevde Australien sin hetaste dag sedan man började föra statistik – och det väntas bli ännu varmare under de kommande dagarna.

I tisdags steg medeltemperaturen för hela Australien till 40,9 grader vilket är 0,6 grader mer än det förra rekordet från 2013.

– Den varma luftmassan är så utbredd att preliminära siffror visar att gårdagen var den varmaste dagen sedan mätningarna inleddes i Australien, och värmen kommer endast att bli intensivare, säger meteorologen Diana Eadie.

På den lilla orten Oodnadatta i utkanten av Simpsonöknen i södra Australien väntades temperaturerna på tisdagen stiga till 47 grader.

– Folk säger att de älskar sommaren. Om du älskar sommaren så kom hit och upplev det här för du kommer inte att älska det, säger Hayley Nunn, som driver ett turistcenter i Oodnadatta.

Bränder och torka

Värmeböljan och bränderna har ökat pressen på Australiens regering att göra mer för att motverka klimatförändringen. Australien var ett av länderna som bromsade förhandlingarna under FN:s klimatmöte i Madrid.

De höga temperaturerna och kraftiga vindarna ger mer styrka åt de förödande skogsbränderna i Australien.

Brandbilar och brandmän framför en brinnande skog
Hundratals skogsbränder rasar fortfarande i Australien. Brandbilar och brandmän framför en brinnande skog Bild: EPA-EFE/DEAN LEWINS skogsbränder,Australien

Hundratals skogsbränder har rasat i Australien i veckor. En av dem är jättebranden utanför Sydney.

Röken från den branden ligger tjock över miljonstaden och läkare varnar för att den usla luften skapar en hälsokris.

Minst tre miljoner hektar mark har brunnit, sex människor har dött och 700 hem har förstörts.

Tidig brandsäsong

Forskare varnar för att skogsbrandsäsongen började tidigt i år och varit intensivare än vanligt på grund av klimatförändringar och en lång period av torka som lämnat skogarna torra som fnöske.

Skogsbränderna har gett upphov till demonstrationer mot den australiensiska regeringens klimatpolitik. Den konservativa regeringen har hittills motsatt sig kraftiga klimatåtgärder och valt att i stället skydda landets lukrativa kolindustri.

Förra veckan tvingades premiärminister Scott Morrison medge att klimatförändringar var ”en faktor” bakom bränderna.

Men har försvarade samtidigt sin regerings klimatpolitik och kom inte med några löften om ytterligare klimatåtgärder.

Källor: AP, AFP, Reuters

Läs också