Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle live: Sista Star Wars-filmen hade världspremiär

Vad tänker de stora fansen om att den sista Star Wars-filmen har världspremiär idag? Hur långa köer är det till den första visningen klockan 11? I vår livestream träffar vi Star Wars-fans och är med och köar vid biograferna för den sista episoden i Skywalker-sagan.

Science fictionfilmen Star Wars - The Rise of Skywalker har världspremiär idag och går då också upp på flera biografer runt om i Finland.

Under vår livestream inför premiären är vi på plats i premiärminglet i Helsingfors och Åbo och vi snackar om filmen och att filmserien nu slutar tillsammans Star Wars-fans i studion. Programvärd är Thomas Silén.

Här kan du se snuttar med stämningar i Helsingfors och Åbo inför premiären:

Det kryllade av figurer utklädda till kända karaktärer ur filmerna - bland annat så kallade stormtroopers:

Också Luke Skywalker syntes till:

Den första filmen i filmkonceptet Star Wars eller Stjärnornas krig som det heter på svenska kom 1977. Sedan dess har en serie på sammanlagt 10 filmer kommit ut förutom alla tv-serier och fristående filmer som också utspelar sig i Star Wars-världen i en en fjärran galax.

Tredje episoden har ansetts vara den bästa

Den första trilogin började från episod fyra och slutade med episod sex. Det gav besked om att det möjligen skulle göras en ny trilogi som utspelar sig före den ursprungliga. Den trilogin fick fansen vänta på i 16 år.

När Episod 1 - Det mörka hotet kom ut år 1999 var känslorna blandade. Tekniskt och visuellt fick filmen beröm, men manuskriptet och skådespelarprestationerna risades svårt. Ändå klarade filmen sig bra ekonomiskt.

I uppföljaren, Episod II - Klonerna anfaller får vi veta varifrån den galaktiske kejsaren Palpatine får den armé han senare håller galaxen i sitt koppel.

Den tredje episoden - Mörkrets hämnd anses vara den bästa i "den nya trilogin". I slutet av den föds Darth Vader, då Anakin Skywalker går över till den mörka sidan av kraften.

Tillagt 13:16 i ingressen: "för den sista episoden i Skywalker-sagan".

Läs också