Hoppa till huvudinnehåll

VM-hjälten Kevin Lankinen väntar tålmodigt på sin stora chans – har accepterat att han är en bricka i ett spel

Kevin Lankinen talar med journalister.
Kevin Lankinen väntar fortfarande på sin stora chans i NHL. Kevin Lankinen talar med journalister. Bild: Pasi Murto/All Over Press ishockey,NHL,Kevin Lankinen

Kevin Lankinen är en av de bästa målvakterna i AHL just nu men vägen till NHL är snårig. Det är ont om målvaktsplatser i ligan men det avskräcker inte Lankinen. Jag vill tro att min dag kommer, säger han till Yle.

Kevin Lankinen är inne på sin andra säsong i Nordamerika och Rockford Icehogs. Han tillhör Chicago Blackhawks organisation men dörren till NHL är tillsvidare stängd och därför är det AHL som gäller.

Och Lankinen har gjort en stark höst i topplaget Icehogs. Efter elva matcher ligger räddningsprocenten på 92,4 och är sjunde bäst i AHL.

– Den här säsongen har varit mycket lättare eftersom jag kände till ligan och visste vad som väntade. Tränarna, arenan och allt runt omkring är bekant, säger Lankinen till Yle Urheilu på plats i Rockford.

Kevin Lankinen blev stor finalhjälte i VM-guldlaget.
Lankinen blev stor hjälte för Finland under VM i våras. Kevin Lankinen blev stor finalhjälte i VM-guldlaget. Bild: Alexander Demianchuk/TASS/All Over Press Kevin Lankinen

Även om det är stora skillnader mellan NHL och AHL så försöker man leva på samma sätt i farmarligan. I Rockford är faciliteterna på NHL-nivå och spelarna serveras frukost och lunch varje dag.

Tränarna i klubben är anställda av Blackhawks och rapporterar direkt till NHL-ledningen. Och klubbens viktigaste uppgift är att utveckla nya NHL-spelare.

– Vi tittar ofta på video för att se var man som spelare kan utvecklas. De har varit roligt att se att man satsar mycket på personlig utveckling. Det är en otrolig kamp om varje position och misslyckas man är det någon annan som kommer in och lyckas.

– Det är den tuffa sidan av jobbet men den här vägen förbereder också oss för spel i NHL. Det är också mycket som man själv inte kan påverka, det viktigaste är att man gör det egna arbetet så bra som möjligt, säger han.

Tror på att chansen kommer

I början av månaden fick Kevin Lankinen känna på hetluften i NHL då han blixtinkallades för att ersätta sjuke Robin Lehner. Lankinen satt på bänken när Chicago Blackhawks förlorade mot regerande mästarna St. Louis Blues.

Men NHL-kommenderingen blev kort. Lehner tillfrisknade snabbt och Lankinen skickades tillbaka till AHL.

Under sin tid i Nordamerika har Lankinen insett att NHL också är business och det finns många beslut som han inte kan påverka.

– Så konstigt som det låter, men när man har accepterat att man är en bricka i ett spel så tänker man inte längre på det. Alla fokuserar på sina egna karriärer och strävar efter att nå så långt som möjligt. Varje dag måste man ge allt för att bli en bättre spelare.

– Alla andra saker sker om det finns en mening. Det händer en del runt omkring men man kan inte fokusera så mycket på det, säger han.

Kevin Lankinen blickar åt sidan.
Kevin Lankinen har suttit på Balckhawks bänk en gång den här säsongen. Kevin Lankinen blickar åt sidan. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Kevin Lankinen

Lankinens kontrakt täcker den här säsongen och han väntar tålmodigt på att NHL-drömmen ska bli verklighet.

Förhoppningen är att han ska gå i Antti Raanta och Antti Niemis fotspår. Båda tog steget upp till NHL via Rockford Icehogs.

– Sist och slutligen är NHL bara ett telefonsamtal bort om någon skadar sig eller blir sjuk. Jag tänker jaga NHL-drömmer och ingen vet om det sker i morgon eller om två år.

– Det finns 62 målvaktsplatser i NHL och det är inte lätt att nå dit. Om det vore lätt skulle alla vara där. Jag vill tro att min dag kommer, säger han.