Hoppa till huvudinnehåll

Blir det julfred på arbetsmarknaden? Parterna inom exportindustrin har fått tilläggstid

riksförlikningsman Vuokko Piekkala
Riksförlikningsman Vuokko Piekkala säger att förhandlingarna har varit svåra riksförlikningsman Vuokko Piekkala Bild: Lehtikuva riksförlikningsman

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Industrifacket och teknologiindustrin drar ut på tiden. Riksförlikningsmannen ville ha parternas svar redan klockan 16 på torsdagen, men meddelade strax efter klockan 17 att förhandlingarna fortsätter på fredag.

Arbetsmarknadsdirektör Minna Helle från arbetsgivarsidan Teknologiindustrin konstaterade att man fått mer tid att evaluera situationen, då hon kom ut från mötet.

- Läget är fortfarande inte lätt, och vi kan inte garantera att ett avtal föds. Men vi gör vårt bästa. Eftersom vi har bett om tilläggstid kan man väl utgå ifrån att vi har närmat oss varandra, Stämningen är god, men läget är allvarligt, sa Helle.

Industrifackets ordförande Riku Aalto sade att han inte vill kommentera läget desto mer.

- I morgon ser vi om vi kan nå enighet, sade Aalto. Det kommer knappast ut mer information i kväll.

Minna Helle
Minna Helle och Riku Aalto Minna Helle Bild: Lehtikuva Minna Helle

Utdragna förhandlingar

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har pågått sedan september. Riksförlikningsman Vuokko Piekkalas första medlingsbud gavs i början av december.

Där föreslog hon ett lönepåslag på 1,6 procent under den två år långa avtalsperioden. Det första året skulle ge 0,5 procent till i lön, det andra året 0,6 procent. Därutöver fanns en lokal pott på 0,5 procent.

Det här medlingsbudet dög inte för Industrifacket. De kräver veterligen 2,1 procents lönehöjningar bägge åren, det vill säga totalt 4,2-4,3 procent.

Parterna har således stått mycket långt från varandra.

riksförlikningsmannens byrå
Här fortsätter förhandlingarna i morgon riksförlikningsmannens byrå Bild: Lehtikuva riksförlikningsman

De 24 extra timmarna per år har irriterat

Konkurrenskraftsavtalets 24 extra timmar per år också har också gnagt på förhandlingarna.

Enligt arbetsgivarsidan, Teknologiindustrin, skulle ett avskaffande av timmarna innebära att lönehöjningsreserven skulle minska med 1,4 procent.

Förhandlingarna inom Teknologiindustrin har stor betydelse för kollektivavtalsförhandlingarna i andra branscher eftersom de anses sätta nivån på löneförhöjningarna också i dem.

Den 9 december stannade Finland delvis upp i tre dagars tid då 100 000 anställda togs ut i strejk inom teknologiindustrin, den kemiska industrin och den mekaniska skogsindustrin.