Hoppa till huvudinnehåll

Cannabis populärt på Åland visar undersökning av avloppsvattnet

En cannabisplanta omgiven av andra plantor.
Cannabisbruk vanligt på Åland En cannabisplanta omgiven av andra plantor. Bild: Laura Hyyti / Yle Legal hampa,Cannabisodling,Cannabisindustri,medicinsk cannabis,Cannabidiol,hampa (naturfibrer),Hampfröolja,Hamppu,cannabis,Dekriminalisering av cannabis

En kartläggning av avloppsvattnet vid Mariehamns avloppsreningsverk Lotsbroverket tyder på ett omfattande bruk av cannabis på Åland.

Verket noterar hela 130 dosanvändningar per 1 000 invånare och dygn.

Det kan jämföras med orter i Östergötland i Sverige där Mjölby noterades för 83 dosanvändningar, Norrköping 79 och Linköping 12.

Mätningarna vid avloppsreningsverket gjordes under en vecka i oktober och under provtagningsperioden lämnade inga kryssningsfartyg avloppsvatten i Västrahamnen.

Även spår av kokain noterades, dock i betydligt lägre antal doser. Siffran var 0,7 doser per 1 000 invånare och dygn.

Ulf Simolin vid Mariehamns stad och Susanne Vävare vid landskapet noterar att mätningarna inte säger något om hur många som använder narkotika inom de kommuner som är anslutna till Mariehamns avloppsreningsverk.

Mätningarna visar endast hur många doser per 1 000 invånare som finns i avloppsvattnet. Det innebär att det inte heller går att utläsa något om ålder eller kön på användarna.

Källa: Owe Sjöblom/Ålands radio och tv

Läs också