Hoppa till huvudinnehåll

Fresta med festlig flambering av fransk klassiker – bjud på crêpes Suzettes med mandarinsås

Crêpes Suzettes portioner med mandarinsås och glass
Crêpes Suzettes portioner med mandarinsås och glass Bild: Carina Ahlskog/YLE Strömsö (tv-program),matrecept,efterrätter

Plättar går hem hos dom flesta. Här kommer dom i en version som går hem på vilken fest som helst. Crêpes Suzettes hör till köksvärldens stora efterrättsklassiker.

Ursprungligen serverades rätten enbart med den karamelliserade såsen, så kan man naturligtvis göra. Men vem tackar nej till en flamberingsshow?

Ingredienser:

  • 0,25 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • en liten nypa salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg
  • 5 dl mjölk 3 %
  • 3 st mandariner zest från
  • 25 g smör, smält
  • smör, till stekning
Plättar på en skärbräda
Plättar på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE plättar,Strömsö (tv-program),matrecept

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, salt, strösocker, vaniljsocker i en bunke.
  2. Tillsätt äggen och lite mjölk i taget, vispa tills smeten är slät.
  3. Smaksätt smeten med rivet mandarinskal.
  4. Smält smöret och tillsätt det i smeten.
  5. Låt svälla i ca 1 timme och grädda sedan till riktigt tunna crêpes.
  6. Vik dem till halvmånar och vik en gång till.
  7. Rada upp dem på ett stort serveringsfat.
Apelsin halvor på en skärbräda
Apelsin halvor på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE apelsin,Strömsö (tv-program),matrecept

Mandarinsås

Ingredienser:
15 sockerbitar
1st apelsin ekologisk (zest från)
3 st mandariner, saften
50 gram smör
1 dl Grand Marnier eller Cointreau eller annan flamberingsvätska, konjak går också

En stekpanna med mandarinsås på spisen
En stekpanna med mandarinsås på spisen Bild: Carina Ahlskog/YLE Sås,matrecept,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Gnugga sockerbitarna mot apelsinen så att de suger in alla härliga aromer.
  2. Karamellisera sockerbitarna i en stekpanna till en ljus karamell och tillsätt färskpressad mandarinsaft, låt detta koka i cirka 2 minuter.
  3. Tillsätt smöret och häll den varma såsen över crêpsen.

Flambering

Häll Grand Marnier i en kastrull, koka upp och tänd på den med gaslågan eller en tändsticka.
Häll den brinnande likören över fatet och servera gärna med vaniljglass.

En portion crêpes Suzettes med mandarinsås på ett fat
En portion crêpes Suzettes med mandarinsås på ett fat Bild: Carina Ahlskog/YLE Strömsö (tv-program),matrecept,plättar

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: