Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Trump ställs inför riksrätt, nödläge i Australien på grund av bränder, presidentparet tar emot julgäddan

På bilden syns USA:s president Donald Trump.
I USA röstade kongressens representanthus i natt för att åtala president Trump både för maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. På bilden syns USA:s president Donald Trump. Bild: 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press Donald Trump

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Parterna i arbetstvisten inom teknologiindustrin ska i eftermiddag svara på ett medlingsbud. Riksförlikningsmannen lade fram förslaget i går kväll och väntar på svar senast klockan 16 i dag av Industrifacket och arbetsgivarförbundet Teknologiindustrin.

Forskning visar att det finns ett samband mellan barn och unga som tidigt utövar våld mot djur, och en ökad risk att utveckla ett våldsamt beteende längre fram i livet. Men vilka mekanismer är det som får en människa att skada ett försvarslöst djur?

Vinterstormen som har dragit över delar av landet har orsakat omfattande elavbrott i östra Finland. Tidigt på morgonen var närmare 40 000 hushåll strömlösa, främst i Tavastland, Södra Savolax och Södra Karelen. Dessutom har omkullfallna träd skadat tågbanor vilket stör tågtrafiken mellan Åbo och Tammerfors.

I dag tar presidentparet emot sin julgädda och andra julhälsningar från olika delar av landet. Det är Korpo Kulturgille som överlämnar julgäddan till president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Finlands Lucia Sara Ray medverkar också vid evenemanget vid presidentens tjänstebostad Talludden.

Utrikes

Donald Trump blir den tredje presidenten i USA:s historia som ställs inför riksrätt. Kongressens representanthus röstade i natt för att åtala Trump både för maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

I östra Australien har delstaten New South Wales deklarerat nödläge på grund av värmeböljan som försvårar släckningen av de redan massiva skogsbränderna i regionen. Nödläget innebär större befogenheter för räddningsverket och ett totalförbud mot öppen eld.

Forskardoktor Wang Zhan, som jobbat på Finlands meteorologiska institut, greps i Kina misstänkt för att ha motarbetat landet. Det kan vara en omskrivning för att han kritiserat Kinas kommunistiska parti på sociala medier. En kinaexpert säger att det här är en del av ett mönster.

Rysslands president Vladimir Putin håller i dag sin traditionella och ofta mycket utdragna presskonferens. Presskonferensen direktsänds på teve från klockan 11 finsk tid. Förra året pågick sändningen i nästan fyra timmar.

Väder

Det är mestadels uppehåll i hela landet. På dagen är temperaturen -3 till +2 grader, mildast vid sydkusten. I norr är det kallare, i Lappland till och med -15 grader.

Mest måttlig vind omkring väst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes