Hoppa till huvudinnehåll

Polisen har utrett en omfattande droghärva – bland annat 200 kg amfetamin, 15 kg kokain och 100 000 ecstasytabletter har smugglats in och distribuerats i landet

En väska innehållande flera kilo kokain och hasch. Polisen beslagtog väskan i ett grådshus i en hyresstuga i april 2019.
Polisen beslagtog den här väskan i ett gårdshus i en hyresstuga i april 2019. Den innehåller flera kilogram kokain och hasch. En väska innehållande flera kilo kokain och hasch. Polisen beslagtog väskan i ett grådshus i en hyresstuga i april 2019. Bild: Polisen kokain,hasch,narkotika -- smuggling,Narkotikasmuggling

Polisen har utrett en omfattande brottshärva där droger, dopningsmedel och läkemedel har smugglats in till Finland och distribuerats. Två finländska män är huvudmisstänkta i fallet.

Det är polisinrättningarna i Helsingfors, inre Finland och Tavastland samt Centralkriminalpolisen som har utrett härvan.

De två huvudmisstänkta männen misstänks ha lett organisationens verksamhet från Spanien. Båda männen är gripna.

Tidigare ledaren för motorcykelgänget Cannonball Janne Tranberg är enligt uppgifter i flera medier en av de misstänkta. Han häktades av Helsingfors tingsrätt i början av december misstänkt för grovt narkotikabrott.

Tranberg greps på spanska solkusten i oktober efter att i två års tid gömt sig för polisen.

– Polisen misstänker att organisationen har smugglat in mycket stora mängder droger, narkotikaklassade läkemedel, läkemedel och dopningsmedel. Sammanlagt har tiotals personer varit misstänkta i Finland och i utlandet, säger kriminalkommissarie och undersökningsledare Jari Nikonen från Helsingforspolisen.

Vinst på fyra miljoner euro

Den brottsliga organisationen misstänks ha inlett sin verksamhet 2016 med att smuggla in dopningsmedel i landet.

År 2018 utvidgades verksamheten till att omfatta droger och narkotikaklassade läkemedel. Vid den här tidpunkten började man också distribuera produkterna runt om i Nyland och Birkaland.

Drogerna har i huvudsak smugglats till Finland från Nederländerna. Knarket har varit gömt i lastbilstransporter.

Bland de insmugglade produkterna finns bland annat mer än 200 kilogram amfetamin, 15 kilogram kokain, drygt 100 000 ecstasytabletter, två kilogram kristall, drygt 30 kilogram MDMA, mer än 20 000 LSD-lappar, ungefär två miljoner narkotikaklassade läkemedelspiller och 60 kilogram hasch.

En papperskass med en stor bunt 50-eurossedlar. Bredvid kassen en annan bunt sedlar. Polisen beslagtog dessa 60 000 euro från en av de misstänkta på Helsingfors-Vanda flygfält. Enligt förundersökningen skulle den misstänkta föra pengarna till Spanien.
Polisen beslagtog 60 000 euro från en misstänkt på Helsingfors-Vanda flygplats. Enligt förundersökningen skulle den misstänkta föra pengarna till Spanien. En papperskass med en stor bunt 50-eurossedlar. Bredvid kassen en annan bunt sedlar. Polisen beslagtog dessa 60 000 euro från en av de misstänkta på Helsingfors-Vanda flygfält. Enligt förundersökningen skulle den misstänkta föra pengarna till Spanien. Bild: Polisen narkotika -- smuggling,pengar,sedlar,Polis,Beslag

Narkotikan har distribuerats via såväl gatuhandeln som hemliga nätmarknader, som till exempel Silkkitie.

Den uppskattade ekonomiska vinsten för brottshelheten är ungefär fyra miljoner euro.

Två härvor har växt samman till en

Utredningen har egentligen två olika grenar. Den första inleddes 2018 och gäller särskilt drog- och dopningsförsäljning i Tammerfors och huvudstadsregionen.

Enligt förundersökningen har drogerna huvudsakligen distribuerats ansikte mot ansikte.

I utredningen som inleddes i år är det drog- och läkemedelsförsäljning på nätet som ligger i fokus. Här har polisen också samarbetet med den spanska polisen.

De två utredningarna smalt småningom ihop då det visade sig att de huvudmisstänkta var de samma i båda fallen.

I hela utredningen finns det mer än 60 misstänkta. Kring 20 misstänkta hålls fortfarande häktade.

Brottshärvan utreds bland annat som flera fall av grovt narkotikabrott och grovt dopningsbrott.

Polisen uppger att förundersökningen nu är på slutrakan och kommer att gå till åtalsprövning inom december månad.

Tillägg klockan 11.20: Meningarna om att tidigare Cannonball-ledaren Janne Tranberg är en av de misstänkta lades till.