Hoppa till huvudinnehåll

Tio års fängelse för mannen som sköt i Helsingfors centrum i somras – grova mordförsök, anser tingsrätten

Polisen har spärrat av området där den röda bilen, som varit med om skottlossningen, står.
De två personer som skadats fördes till sjukhus från brottsplatsen. Den tredje personen skadades inte. Polisen har spärrat av området där den röda bilen, som varit med om skottlossningen, står. Bild: Yle/Elis Henell Sandviksgatan,skottlossning,polisen,Kampen, Helsingfors stad,Helsingfors

Mannen som sköt i centrum av Helsingfors i somras dömdes till 10 års fängelse. Helsingfors tingsrätt gav sin dom på torsdagen. Samtidigt dömdes tre män för att ha misshandlat honom.

Den 32-åriga mannen skadade allvarligt två män då han sköt dem under eftermiddagsrusningen på Sandviksgatan i Helsingfors i slutet av juli.

Mannen dömdes för tre försök till mord, äventyrande av trafiksäkerheten, skjutvapenbrott samt innehav av farligt föremål.

Under skottlossningen fanns många människor i närheten, både till fots och i bil.

Uppgörelse mellan två släkter från samma stad i Kosovo

Skottlossningen var en del av en uppgörelse mellan två släkter som grälat en längre tid. Polisen känner inte till orsaken till grälet.

Mannen som sköt menade att personerna han besköt hade uppmanat hans familj att lämna Finland. Enligt åklagaren kommer släkterna från samma stad i Kosovo och det förekom påtryckningar från båda släkternas håll.

Mannen som sköt var också åtalad för misshandel som skedde samma dag som skottlossningen. Han blev slagen med ett knogjärn i huvudet på en byggarbetsplats i Gräsviken. Han försökte slå tillbaka. Misshandeln avbröts då en utomstående ingrep.

Han frias för det åtalet eftersom rätten anser att han agerade i nödvärn. Däremot döms mannen som slog honom för misshandel till 50 dagsböter på sammanlagt 1 300 euro.

Ett offer sköts i bilen, två andra när de sprang i väg

Mannen som dömdes för misshandel blev senare samma dag offer för skottlossningen. Han blev skjuten när han satt i en bil och fördes till Tölö sjukhus där han opererades.

Röntgen av magen visade på ett föremål som liknar en kula under vänstra delen av mellangärdet.

De två andra offren sköts när de sprang från platsen. Kulan träffade det det ena offret och passerade genom hans kropp. Han fördes också till sjukhus.

Enligt tingsrätten kan mordförsöken som helhet anses vara grova. Rätten anser att det är rått och grymt att använda både skjutvapen och eggvapen och skjuta mot försvarslösa offer på nära håll.

Två män dömdes för att ha misshandlat mannen som sköt

Förutom åtalen mot mannen som sköt behandlade rätten också åtal där han var offer för misshandel.

I november 2018 blev han slagen med knytnäve i huvudet på en bensinstation i Fågelberga i Esbo. Mannen som slog honom dömdes för misshandel till 50 dagsböter på sammanlagt 300 euro. Han var inte med under skottlossningen i juli.

I december 2018 har ett av offren för skottlossningen slagit mannen som sköt med knytnäve i käken på en bensinstation i Råtorp i Vanda. Han hotade också att döda honom.

Tingsrätten dömde honom för misshandel till 50 dagsböter på sammanlagt 1 050 euro. friades från åtalet för olaga hot i brist på bevis.

Domen i fallet har inte vunnit laga kraft.

Läs också