Hoppa till huvudinnehåll

Tomas Fant lämnade heltidsjobbet för att satsa fullt ut på musiken

Tomas Fant poserar med sin gitarr.
Tomas Fant utmanar på Vegatoppen med låten Allt var blott en dröm. Tomas Fant poserar med sin gitarr. Bild: Privat musik,Vegatoppen,Finlandssvensk Musik,dansbandspop,tomas fant

Ett bekant namn försöker denna vecka ta sig in på den finlandssvenska musiklistan. Tomas Fant har tidigare varit med på Vegatoppen både under eget namn och som en del av ett dansband. Nu utmanar han med låten Allt var blott en dröm.

Tomas Fant är uppvuxen i Petalax, men bor numera i Vasa.

Efter fler än 30 år som musiker är han ett bekant namn i dansbands- och trubadursammanhang.

Det här är Tomas Fant

  • Uppvuxen i Petalax, men bor numera i Vasa.
  • Har över 30 års erfarenhet som musiker.
  • Är utbildad klasslärare och studiehandledare.
  • Gör musik under eget namn och med dansbandet Tomas Fantz.
  • Utmanar på Vegatoppen med låten Allt var blott en dröm.
  • Låten är skriven av Folke Engblom och omarbetad av Tomas Fant.

Lämnade jobbet för musiken

Förutom att Fant är musiker är han även utbildad klasslärare och studiehandledare.

I många år jobbade han heltid som lärare och musicerade vid sidan om. Det är först i år som musiken har blivit hans heltidsarbete.

Fant förklarar att det helt enkelt blev för mycket med lärarjobb och att musicera samtidigt.

– Jag gjorde det valet för jag kände att jag åtminstone inte kan lämna musiken. Nu är jag väldigt nöjd med tillvaron.

Fant medger att om man fokuserar på inkomsterna är det inte det bästa valet, men han tycker det är viktigare att göra vad man tycker om.

– För mig är det viktigare att må bra och trivas med livet.

En multiinstrumentalist av klass

Fant beskriver sig själv som en multiinstrumentalist.

Listan på instrument som Fant behärskar kan göras nästan hur lång som helst. Han berättar att han känner sig bekvämast vid ett klaviatur, men ger även privatlektioner i gitarr, dragspel, bas och sång.

Listan över hans instrumenttalanger tar dock inte slut där.

– Jag har faktiskt spelat althorn i en orkester när jag var yngre och saxofon hann jag också prova lite på. Då jag studerade till klasslärare valde jag dragbasun som biämne, tillägger Fant.

Det har ändå inte krävts otaliga lektioner i diverse instrument för Fants del.

– Jag har väl ett sorts gehör så att jag kan spela mycket med örat. Jag är inte så notbunden, men kan nog spela efter noter.

Fant berättar att det första instrumentet som de köpte till deras hemgård var en tramporgel som han och hans två bröder spelade på.

Tomas Fant vid ett piano.
Listan av instrument som Fant behärskar kan göras nästan hur lång som helst. Tomas Fant vid ett piano. Bild: Privat musik,Vegatoppen,Finlandssvensk Musik,tomas fant

Utmanar på Vegatoppen

Tomas Fant utmanar nu på Vegatoppen under eget namn med låten Allt var blott en dröm. En låt som har väldigt mycket intressant att bjuda på.

Text och musik är skriven av Folke Engblom, hemma från Petalax.

Fant berättar att det egentligen var via hans mamma som han fick tips om låten. Det är en sång som de brukar sjunga med pensionärsklubben.

Fant fick tag i noter och text och fick lov att göra en egen version av den. Han visste ändå inte precis hur den skulle låta.

– Eftersom jag aldrig hade hört någon framföra den live så visste jag inte om den ska vara snabb eller långsam, eller ens vilken stil den skulle ha.

Låt med tre olika musikstilar

Ganska snabbt konstaterade han ändå att låten skulle göras i 40-50-tals stil och växla mellan beguine och tango.

Fant stötte ändå på problem och fick inte introt och versen att gå ihop, så det blev en tredje musikstil i tre fjärdedels takt.

– Det var enda sättet att få det att gå ihop i mitt huvud.

I låten använder sig Fant även av modern teknik för att få fram ett äldre sound. Man kan bland annat höra raspet från en gammal vinyl redan i introt på låten.

Fant har även själv bidragit med att skriva en del av texten i låten. Han berättar att han vanligtvis är ganska självkritisk när det kommer till att skriva texter, men den här versen är han stolt över.

Du kan rösta på låten här.